Contact

Heb je vragen over bestellen, levering, retourneren of ruilen? Neem een kijkje bij de veel gestelde vragen, daar kan je misschien het antwoord al vinden!  

Hoi welkom bij het contactformulier van Broodgodin! Hier lossen wij vragen op! Je kunt er voor kiezen om ons via het contactformulier een vraag te stellen, wij proberen hier snel op te antwoorden. Echter is het vaak zo dat je graag snel antwoord wilt op je vraag, daarom vind je hier onder een eenvoudig overzicht met alle veel gestelde vragen en de antwoorden daarop.

  Veel gestelde vragen- en antwoorden over de zuurdesem

  Ik ben de zuurdesem aan het starten en ik heb een vraag

  Ja, dit is het beste in het geval je onze gedroogde Demeter zuurdesemstarter gebruikt. De gedroogde desemcultuur bevat namelijk alle benodigde gisten en micro-organisme. Dus deze hoeven niet meer uit de lucht onttrokken te worden.

  Het opstarten van de zuurdesem duurt  2 á 5 dagen. Dit hangt onder andere samen met de temperatuur waarbij jouw desem ontwaakt. Een temperatuur van 21 tot 26 graden is het best. Als het kouder is lukt het ook, maar dan duurt het iets langer.

  Hier onder de instructies om het probleem op te lossen:

  Instructies; Giet een eventueel laagje vocht van de desem en ga met 25 gram van het mengsel dat je nu hebt door naar boekje nr2: ‘Je eigen zuurdesem voeden en onderhouden’. Als je de instructies in dit boekje hebt gevolgd zal de desem beginnen met rijzen en daarna klaar zijn om mee te bakken.

  Extra zekerheid: Plaats tijdens het rijzen de desem op een plek van 25 graden. Bijvoorbeeld in een afkoelende oven of een oven die op de laagste stand draait.

  Je kunt, als je de desem aan het opstarten bent door iedere dag 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel water toe te voegen aan het mengsel, door naar boekje nr2: ‘Je eigen zuurdesem voeden en onderhouden’ zodra de eerste bubbels zichtbaar zijn.

  Het is belangrijk om niet met een grotere hoeveelheid opgestarte zuurdesem dan 25 gram door te gaan naar de instructies van boekje nr 2: ‘je eigen zuurdesem onderhouden en voeden’.

  Dit kan dus betekenen dat er een klein deel van de desem weg gedaan moet worden nadat je klaar bent met boekje nr 1: ‘Jouw eigen zuurdesem opstarten’.

  Je kunt jouw kersversen zurdesem gebruiken om mee te bakken nadat je de instructies in boekje nr 1: ‘jouw eigen zuurdesem opstarten’  en boekje nr 2: ‘je eigen zuurdesem voeden en onderhouden’ hebt doorlopen.

  Onze producten en receptuur zijn ontworpen om goed te werken bij een temperatuur van 20 á 21 graden. 

   

   

  Als het warmer is bij jou in huis kunnen de rijstijden korter zijn dan aangegeven op de receptkaartenstaat vermeld.

   

  Als het kouder is dan 19 graden kunnen moeilijkheden ontstaan bij het opstarten van de zuurdesem, in dit geval is het raadzaam om een warm plekje op te zoeken voor jouw desem, goede opties hiervoor zijn onder anderen; op de vensterbank boven de radiator, in een afkoelende of stationair draaiende oven van maximaal 30 graden.

   

   

  Hier onder is een afbeelding toegevoegd van de werking van zuurdesem bij verschillende temperaturen, het geeft een goed inzicht in wat je qua rijskracht kunt verwachten bij verschillende temperaturen. Interessant om op te merken is dat bij een temperatuur van 16 graden de desem 2 x zoveel tijd nodig heeft om te rijzen als bij 20 graden. En dat bij een temperatuur van 26 graden de desem ongeveer 2 keer zo snel rijst als bij 20 graden.

  De zuurdesem en ik zijn al een tijdje samen en ik heb een vraag

  Geen zorgen! Het inzakken van de starter is een normaal proces en gebeurt vroeg of laat. Zodra aan de zijkant van de weckpot nog belletjes zichtbaar zijn kun je hem gebruiken voor een brooddeeg. Mits de desem minder dan twee weken oud is en gedurende die tijd (afgezonderd van de rijstijd) is bewaard in de koelkast zijn de micro-organisme nog gezond en actief. Deze zullen, zodra ze worden toegevoegd aan een brooddeeg, weer beginnen met rijzen, je kunt de desem dus met een gerust hart gebruiken om mee te bakken.

  Starters gaan meestal niet dood, tenzij er schimmel op de starter staat 

  Je kunt de starter inderdaad meer maken door alle ingrediënten (oude desem, bloem/meel, water) in  het recept met gelijke grote te vermenigvuldigen. De overige instructies blijven in dit geval gelijk.

  Een goed moment om de zuurdesem te voeden is direct na het bakken van een brood. 

   Veel gestelde vragen- en antwoorden over het rijzen van het brood