Trek in een lekker zoet broodje? Dan hebben we dit keer een tof recept voor je klaar staan. In dit recept hebben we cranberry en pure chocolade drops verwerkt. Zo lekker… dat je voordat je de cranberry en de chocolade door je deeg hebt verwerkt er al stiekem van hebt gesnoept. Of naja, dat deed ik wel. Smul je met ons mee?
Om gelukkig van te worden
Als je denkt aan pure chocolade denk je niet meteen aan een gezonde maaltijd. Dat snappen we 😉 Maar wist je dat pure chocolade wel een positieve invloed heeft op je gesteldheid? Chocolade bevat namelijk de stofjes tryptofaan en fenylethylamine die in je hersenen zorgen voor een blij en gelukkig gevoel. Ik zou zeggen: eet lekker mee want dit brood maakt gelukkig!
Daarnaast zit er ook nog cranberry door het brood. Een echte zoetmaker! En…. niet zomaar eentje. Cranberries bevatten namelijk een hoop vitamines. Zo zijn ze o.a. rijk aan vitamine C, E, K en ook een aantal B vitamines. Ze bevat ook nog eens een hoop mineralen, namelijk: zink, ijzer, koper, mangaan, kalium, calcium en magnesium. Ik kan zo nog we even door gaan. Maar zullen we maar gewoon zeggen dat dit brood ondanks dat hij zoet is dus eigenlijk best wel gezond is 😀
Na plezier komt genieten
Heb je net zo’n zin als ons om dit brood uit jouw oven te toveren? Ga dan meteen aan de slag! Het is geen moeilijk recept, maar wel een leuke! Dus heb plezier en voor je het weet is het al zo ver en ruikt het hele huis zalig. (Stille tip: als je je buren een beetje jaloers wilt maken zet je je ramen even 5 minuten open wanneer je het brood uit de oven haalt. Wedden dat ze ook een stukje willen :p. En dan ook delen he, wel zo lief!)

Cranberry en chocolade desembrood
BroodgodinIngrediënten
- 300 gram Gaia T65 bloem
- 100 gram Athene volkoren T150
- 7 gram Zout
- 55 gram Zuurdesem
- 270 gram Water koud
- 150 gram Cranberry
- 110 gram Chocolade druppels puur
Instructies
Voorbereiding
- Weeg de cranberry's af en laat deze 1 uur wellen in lauw water. Giet af in een zeef en spoel hierna af met lauw water. Laat de cranberry's in de zeef uitlekken.
Instructies
- Meng in een kom het bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
- Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand. (Notitie: dit deeg is slap)
- Laat het deeg 5 minuten rusten.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg hier op een rek het deeg uit tot een grote plak.
- Verdeel de helft van de cranberry's en pure chocolade drops over het deeg en vouw het deeg dicht in drieën. Draai het deeg een kwart slag, druk het deeg nu weer een beetje plat en verdeel de overgebleven cranberry's en pure chocolade drops weer over het deeg. Vouw het deeg nogmaals dicht in drieën en draai het deeg weer een kwart slag. Vouw voor de laatste keer het deeg in drieën en bol het deeg een klein beetje op.
- Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
- Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
- Strooi na de rijstijd een beetje bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
- Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
- Leg het deeg, met de gevouwen kant boven, in een kom met bakpapier. Strooi er een halve eetlepel bloem over en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 200˚C (boven- en onderwarmte).
- Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 30 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
- Haal na een 30 minuten de deksel van de pan en bak het brood nog 5 á 10 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. (Notitie: niet te lang anders verbranden de cranberry's en chocolade drops).Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.
2 replies on “Cranberry en chocolade desembrood”
Daisy Nieuwland
De chocolade en cranberry’s besteld. Dit weekend ga ik deze echt wel uitproberen. Mjammie ziet er heerlijk uit.
Carolien
Vandaag gebakken, goed gelukt en super lekker!