Waarom Duivekater met Pasen?
Duivekater, of in de Zaanstreek beter bekend als deuvekater. Is een zoet witbrood dat van traditie rond de paas- en kerstdagen wordt gegeten. Heel vroeger werd er met Pasen ‘uit traditie’ een offer gemaakt. Eerst werd daarvoor vlees gebruikt. Meestal schenkel, maar op een gegeven moment werd dit offer vervangen door brood, yes, de duivekater dus. Daarom is de echte Deuvekater ook langwerpig en versierd met prachtige insnijdingen. Een echt prachtstuk! Om deze traditie in ere te houden heeft Broodgodin zijn eigen recept voor de duivekater uitgebracht. Wel een beetje verbeterd natuurlijk!
Ons Paasbrunch Duivekater Recept
Dat is de oorsprong en we zijn inmiddels al 2000 jaar verder. Daarom hebben we de regels iets aangepast en in ons Duivekater recept gekozen voor een rond brood. Regels zijn er immers om te breken, niet waar? Benieuwd waarom? Dat leg ik je graag uit! Nou ja, rond is gewoon een hele mooie vorm. 😛 Nee hoor, grapje. Onze Duivekater is rond omdat we hem dan in een braadpan kunnen bakken. Het voordeel van een braadpan is namelijk dat er een deksel op kan, daardoor kan de stoom die ontstaat tijdens het bakken niet weg en krijg je echt een heerlijk sappig en malse binnenkant. Wie wil dat nou niet?!
Het insnijden
Dit is jouw kans om je Duivekater om te toveren toch een echt cadeautje. Eentje die je letterlijk echt cadeau durft te geven. En die voor open mondjes zorgt tijdens de paasbrunch. Belangrijk: gebruik een goed scherp mes. In de instructie video van het recept dat hier onder staat maak ik gebruik van een scheermesje. Deze zijn bij uitstek geschikt. Helaas zijn deze mesjes nog niet te koop in onze webshop (hier wordt aan gewerkt), maar als je bij je bestelling een berichtje achterlaat dat je er graag eentje ontvangt dan stuur ik gratis een losse mee. Kom je in ieder geval met een mooi ingesneden brood voor de dag deze paas.
Namens Broodgodin, veel plezier met het Recept Duivekater. We wensen je een vrolijk en smakelijk pasen!
De ingrediënten:
Gaia T65: de favoriete bloem van Daniël, onze bakker. Echt een prachtbloem, geteeld in het zonnige Frankrijk en daardoor zéér geschikt om lekkere soepele deegj, zoals die van Duivekater, mee te maken!
Roomboter: Heeft dit uitleg nodig? Naar mijn mening maakt roomboter namelijk alles lekkerder! Nou ja vooruit dan, toch wat toelichting: roomboter zorgt er namelijk niet alleen voor dat het eindresultaat lekker mals wordt, maar het doet ook nog iets anders grappigs. Het vet dat in de roomboter zit ,zeker in deze hoeveelheden, zorgt er voor dat de gluten niet zo goed aan elkaar kunnen hechten. Daardoor krijg je een eindresultaat met een zogeheten ‘kortere afbeet’. Dat wil zeggen dat het deeg minder elastisch is en je het dus makkelijker ‘af bijt’. Een beetje meer zoals cake.
Ei: De hoeveelheid ei die je uiteindelijk door het deeg verwerkt is niet genoeg om echt iets aanzienlijk te veranderen in het eindresultaat. Maar dat dunne laagje, dat je op de bovenkant strijkt, doet dat zeker wel. Dit zorgt namelijk voor een prachtige glans op de korst die een heel mooi contrast geeft met een onbewerkte deeg dat bloot komt te liggen door de insnijdingen.
Suiker: De eerste reden van suiker is duidelijk de smaak. De tweede zul je wel merken als je met dit recept aan de slag gaat. Het remt namelijk de werking van het gist. ‘Suiker is toch goed voor gist’ hoor ik je denken. Dat klopt; een kleine hoeveelheid suiker bevorderd de werking van de gisten, maar van deze hoeveelheden suiker slaat de gist juist een beetje lam. Je kunt dit vergelijken met jezelf. Stel je voor dat je deze hele Duivekater in één keer op eet (wat ik zou begrijpen, hij is namelijk heel lekker), dan ben je daarna meer dan verzadigd. Je krijgt waarschijnlijk een suikerdip en daardoor wil je de rest van de ochtend het liefst niks meer doen. Dit werkt met gist ongeveer hetzelfde en daardoor rijst je brood dus iets minder hard.

Recept Duivekater
BroodgodinIngrediënten
- 400 gram Gaia T65 bloem
- 75 gram basterdsuiker
- 180 gram melk (half vol)
- 55 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
- 8 gram gist (gedroogd)
- 4 gram zout
- 1 ei
- ½ theelepel kardemom
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel citroenrasp
Instructies
- Smelt de roomboter en meng met de rest van de ingrediënten. Voeg ook het halve ei toe, houd de rest van het ei apart voor later. Kneed vervolgens 5 minuten met de machine, of 10 minuten met de hand tot een elastisch deeg.
- Laat het deeg nu in een afgedekte kom 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Leg het deeg nu op een met bloem bestoven werkblad, sla het plat en maak er vervolgens een bal van. (Zie de instructie video)
- Leg een vel bakpapier in een braadpan/dutch-oven en laat het deeg met de gevouwen kant naar onder in de pan zakken, dek af met de deksel en laat nogmaals 1,5 tot 2 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Verwarm na 1 uur van de rijs de oven voor op 190 °C.
- Bestrijk het deeg vlak voor het bakken met een dun laagje ei. Snijd daarna met een goed scherp mes een mooi patroon in de bovenkant van ongeveer een halve centimeter diep. (Zie de instructie video)
- Bak het brood eerst 20 minuten met deksel. Haal vervolgens de deksel van de pan en bak nog 5 tot 15 minuten tot het brood mooi glanzend en goudbruin is.
- Til de Duivekater na het bakken aan het bakpapier uit de Braadpan/dutch-oven en leg hem op een rooster om af te koelen.
2 replies on “Paasbrunch Duivekater recept”
Rianne
Heerlijk! Net als van de bakker en eigenlijk nog beter! Heb het al meerdere keren gebakken. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb zelfs anderen zover gekregen om het ook te bakken. Iedereen die ik een stukje laat proberen is erg enthousiast. Het brood blijft ook nog een tijdje heerlijk zacht en droogt niet uit.
B
Hartelijk dank voor recept.
Bestaat er een connectie met Brakenhoff? De lekkere bakker vlakbij het spoor?