Focaccia

Focaccia

Bak jij binnenkort ook je eigen focaccia? Een focaccia brood is bij veel mensen wel bekend als een dun brood dat vaak op smaak wordt gebracht met kruiden, olijfolie en groenten. En wordt vaak gegeten als bijgerecht of als sandwich brood. Als het aan ons ligt is dit een brood dat je ooit gebakken moet hebben. Want het is echt lekker!!! Daarom delen we dit fantastische recept met jou.

Stukje geschiedenis van de focaccia

Wist je dat een focaccia een Italiaans brood is? Een plat vloerbrood. Het brood is afkomstig uit Ligurië, de streek rondom Genua. Vroeger werden deze broden gebakken op de vloer van de steenoven, vlak voordat de oven voldoende was afgekoeld voor de grotere broden. Het brood is vooral erg bekend in het noordelijke kustgebied van de middenlandese zee.

Laat jij je creativiteit vrij?

We hebben een basis recept voor een focaccia voor je gemaakt. Die hoef je zelf niet meer te ontwikkelen. Dat scheelt he? Maar we dagen je wel uit om zelf te bedenken welke toppings je wilt verwerken op je eigen gebakken platbrood. Natuurlijk hebben we ook een suggestie voor je, voor als je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. Ga je voor een kruidige focaccia, eentje met veel groenten of beleg je hem met verschillende groenten?

Deel je jouw plaatje met ons?

We zijn altijd erg benieuwd hoe het bakken van onze recepten bij jou verloopt. Regelmatig zien we leuke plaatjes voorbij komen. Deel jij op social media jou brood met ons? Dit kan je doen door ons te taggen (via @broodgodin) of je foto in een privé bericht met ons te delen. Zo kunnen we een beetje meegenieten van jou creaties 🙂

Focaccia

Focaccia

Broodgodin
Zin om je uit te sloven in de keuken? Met dit focaccia recept kun jij je creativiteit helemaal kwijt.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Tussendoortje
Keuken Italiaans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 gram Gaia T65 bloem
  • 50 gram Zuurdesem
  • 2 gram Gedroogde gist
  • 4 gram Zout
  • 175 gram Water
  • 25 gram Olijfolie extra vierge

Topping suggestie

  • 75 gram Cherry tomaten
  • 50 gram Groene olijven
  • 1 handvol Basilicum vers
  • halve Rode ui
  • Grof zeezout

Instructies
 

  • Meng in een kom alle ingrediënten behalve de olijfolie en de toppings en kneed het geheel 10 minuten tot een deeg. Voeg na het kneden de olijfolie toe en meng tot dit helemaal is opgenomen.
  • Leg het deeg in een ruime, met olijfolie ingevette, ovenschaal en dek het af met een deksel of theedoek. Laat het deeg nu 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Rek om de beurt met natte handen elke rand van het deeg uit en vouw de rand naar het midden. Laat hierna het deeg nog 1 uur rijzen.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en wrijf hier een dun laagje olie over uit. 
  • Leg nu het deeg op de bakplaat. Dit doe je door de schaal onderste boven te houden boven de bakplaat. Als het deeg niet direct los laat kun je het met een natte hand los maken. Wees hierbij voorzichtig, het is belangrijk om zo veel mogelijk lucht in het deeg te houden
  • Verdeel nu een eetlepel olijfolie over het deeg en druk vervolgens het deeg tot een grote luchtige plak. Maak de focaccia niet te dun, het deeg moet luchtig blijven.
  • Druk met je vingers gaten in het deeg en beleg de focaccia nu met beleg naar keuze. De topping van de focaccia is een suggestie, laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer, proef en ontdek!

Instructies voor onze topping suggestie

  • Halveer de cherry tomaten. Snij de ui in halve ringen. Druk nu met je vingers een aantal gaten in het deeg en druk hier de tomaten en olijven in. Was de basilicum en verdeel over de focaccia. Strooi vervolgens de rode ui en wat grof zeezout over de focaccia.
  • Laat de focaccia nog 45 minuten rijzen bij kamer temperatuur.
  • Verwarm een half uur voor je gaat bakken de oven voor op 200 graden. 
  • Bak de focaccia ongeveer 18 minuten in de oven.
    De focaccia moet een bruine kleur krijgen.

Notities

 Baktip

In plaats van een bakplaat kun je de focaccia ook een ingevette springvorm bakken. Zo kun je 2 focaccia’s tegelijk maken.
Trefwoord Borrelbrood, Desem, Desembrood, focaccia, Gaia, Gaia T65, groenten, italiaansbrood, kruidigbrood, Zuurdesem, Zuurdesembrood

One reply on “Focaccia

  • Joke van Oosten

    5 sterren
    Mijn allereerste keer gebakken met mijn eigen opgestarte zuurdesem. Het is de focaccia geworden omdat ik vandaag het zuurdesem uit wilde proberen en dit recept maar 3 uur en 30 minuten nodig had. En het is mij gelukt! Echt heerlijk! Knapperige korst en lekker luchtig van binnen. Een succes!
    De ingrediënten besteld bij de Broodgodin en ook op YouTube de uitleg bekeken. Erg goede uitleg. Op naar het volgende recept!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin