Ontvang jouw eigen zuurdesemstarter en begin het desemsprookje. De producten van Broodgodin zijn afkomstig uit Frankrijk of Limburg en worden verpakt met zorg bij de Zilvermeeuw 2. ~Bestellingen worden binnen vier dagen thuis bezorgd.~

Hartig desem breekbrood

Hartig desem breekbrood

‘Is het al bijna weekend?’ hoor ik je al denken. Met dit lekkere en eenvoudige recept tover je snel een heerlijk hartig desem breekbrood op tafel. Zo verwen je je gasten echt op de vrijdagmiddagborrel of ‘s avonds bij een kampvuur (niet doorvertellen). En is het geen weekend? Niet getreurd…. er is altijd een reden om een borrelplank tevoorschijn te toveren, niet?

Tijd om te genieten

We hebben weer een heerlijk recept voor je ontwikkeld. Dit keer een hartig breekbrood. En niet zomaar een. Maar eentje met heerlijke verse rozemarijn, zongedroogde tomaten, oude kaas en pompoenpitten. De combinatie van de zongedroogde tomaat, rozemarijn en oude kaas zorgt voor de lekkere hartige en kruidige bite van het brood. De pompoenpitten maken het plaatje niet alleen compleet maar zorgen ook voor een heerlijke smaaksensatie in je mond.

Met het lekkere warme weer in aantocht voelen we ons bijna verplicht om een lekker borrel breekbrood recept met je te delen. Het is misschien nog geen zomer (sssst dat hoeft eigenlijk ook niet) maar van dit recept kun je elke dag genieten van een vakantiegevoel. Daar wordt iedereen blij van toch? Scrol daarom snel naar beneden om te zien welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je aan de slag kunt met dit recept.

Wel delen he?

We kunnen ons voorstellen dat je al begint te watertanden bij het zien van de foto alleen al. Toch willen we je er aan herinneren dat het delen van dit hartige desem breekbrood je veel vreugde zal brengen. Deel jij het brood met je geliefden? We zijn benieuwd wat je van het recept vond 😀

Hartig desem breekbrood

Hartig desem breekbrood

Broodgodin
Met de warme lente en zomerdagen in het verschiet delen we een lekker hartig borrel breekbrood met je. De heerlijke smaken van de rozemarijn, zongedroogde tomaten en oude kaas zorgen voor een echt wauw moment!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Rijstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 25 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Italiaans, Nederlands, wereldwijd
Porties 4
calorieën 446 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 gram Gaia T65 bloem
  • 100 gram Athene T150 volkoren meel
  • 80 gram Zuurdesem
  • 5 gram Zout
  • 190 gram Water koud
  • 65 gram Zongedroogde tomaten uit pot
  • 70 gram Geraspte oude kaas waarvan 10 gram decoratie
  • 2 eetlepels Verse rozemarijn
  • 1 handje Pompoenpitten

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes.
  • Knip of snij de verse rozemarijn in stukjes tot je 2 eetlepels vol hebt.

Instructie

  • Meng in een kom het bloem, de rozemarijn en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin de zuurdesem.
  • Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  • Laat het deeg 5 minuten rusten.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg hierop een rek het deeg uit tot een grote plak.
  • Verdeel de reepjes zongedroogde tomaat en 60 gram oude kaas over het deeg en vouw het deeg dicht in drieën. Draai het deeg een kwart slag en vouw het deeg nogmaals dicht in drieën. Druk het deeg nu plat en kneed het kort zodat de tomaten en de oude kaas goed door het deeg verspreid zijn (het kan dat de tomaten en/of de oude kaas een beetje uit het deeg komt, als je handen te kleverig worden kun je wat bloem op je handen doen).
  • Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  • Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 4 á 5 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  • Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg erop kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  • Weeg het gehele deeg nu af en deel het gewicht door 12. Je gaat namelijk 12 kleine bolletjes maken. Om deze allemaal even groot te krijgen weeg je het af. Dit komt neer op ongeveer 55 á 60 gram per bolletje (kan een beetje verschillen).
  • Bol de 12 stukjes deeg nu één voor één op net zoals je bij een groot brood doet.
    Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje voor het voorbeeld.
  • Bekleed de Dutch-oven nu met bakpapier en verdeel de 12 opgebolde bolletjes met de gevouwen kant naar onder in de pan.
  • Bestrijk de deegbolletje met een beetje water en verdeel de 10 gram oude kaas en de pompoenpitten over het borrelbrood.
  • Dek de pan af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 2 tot 3 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven 30 minuten voor op 220˚C (boven- en onderwarmte).
  • Zet de Dutch-oven of braadpan met daarin het borrelbrood deeg in de oven. Laat het brood nu 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
  • Haal na 20 minuten de pan kort uit de oven en haal het borrelbrood uit de pan. Maak het bakpapier los van het borrelbrood en bak het brood nog 10 tot 15 minuten op het rooster in het midden van de oven totdat het borrelbrood een goudbruine korst heeft.
  • Laat het borrelbrood na het bakken nog even afkoelen op een rek. En smullen maar!

Notities

Serveertip

Het breekbrood is zonder smeersels al heel erg lekker. Maar verlang je nou naar een lekker smeersel voor op dit breekbrood? Dan is een home-made kruiden/knoflook boter een echte must. 
Maak zelf je verse kruidenboter met 200 gram roomboter, 1 kleingesneden teen knoflook, 1 theelepel peterselie, 1 theelepel basilicum, 1/2 theelepel paprikapoeder en wat peper en zout naar smaak. Meng deze ingrediënten op kamertemperatuur door elkaar. Breek een breekbroodje door de helft en smeren maar!

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

T65 bloem

Pompoenpitten
Trefwoord Borrel, Borrelbrood, Borrelhapje desem brood, Breekbrood, Desem, Desem breekbrood, Desembrood, Gaia, Hartig breekbrood, Hartig desembrood, oude kaas, Rozemarijn, zongedroogde tomaat

One reply on “Hartig desem breekbrood

  • Marja Mulder

    5 sterren
    Vandaag het hartige breekbrood gemaakt en iedereen hier in huis heeft gesmuld! Na de desembroden de afgelopen weken en het appelbrood was ook dit weer een succes!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin