Lekkerder in de zomer dan borrelen bestaat er niet toch? En hoe doe je dat beter dan met een heerlijke punt van dit knapperige kaas-ui brood? Wat is jouw favoriete drankje bij de borrel?

Kaas-ui brood
BroodgodinDie lekkere krokante kaaslaag in combinatie met het zoete van de glazig gebakken ui. Je bakt hem eenvoudig binnen een paar uur! Geen gedoe, zo lekker uit de Dutch-oven!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 minuten min
3 uur uur 45 minuten min
Totale tijd 4 uur uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, brunch, Drankjes, Tussendoortje, voorgerecht
Keuken Nederlands
Ingrediënten
- 300 gram Gaia t65
- 5 gram zout
- 40 gram zuurdesem
- 2 gram (optioneel voor een korte rijstijd) gedroogde gist
- 200 mililiter water koud
- 200 gram uien in blokjes gesneden
- 100 gram vers geraspte kaas belegen
Instructies
- Meng alle ingrediënten behalve de ui en geraspte kaas en kneed dit vervolgens 10 minuten met de hand of 5 minuten in de machine tot een soepel deeg.
- Voeg drie kwart van de uien toe en kneed deze door het deeg.
- (recept met gist) Laat het deeg 1,5 uur rijzen in een afgedekte kom.(recept zonder gist) Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen bij kamertemperatuur in een afgedekte kom
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en maak er een bal van. Zie instructievideo.
- Leg de deegbal met de gevouwen kant naar onder in de een kom met bakpapier, dek af en laat nogmaals rijzen.(recept met gist) nogmaals 1,5 uur rijzen(recept zonder gist) nogmaals 2 tot 4 uur rijzen
- Verwarm 15 minuten voor het eind van de rijstijd de oven, met daarin de Dutch-oven, voor op 220 °C.
- Verdeel nu de overgebleven uien over het deeg (de kaas komt later). Til het deeg voorzichtig aan het bakpapier uit de kom, en leg samen met het bakpapier in de voorverwarmde Dutch-oven of braadpan.
- Draai de oven terug naar 200°C en bak het brood eerst 15 met deksel.
- Haal na een kwartier voorzichtig de pan uit de oven, til de deksel eraf en bestrooi het brood met de kaas. Zet nu de pan terug in de oven en bak het brood nog 20-30 minuten tot dat de kaas licht bruin begint te kleuren.
- Haal de pan uit de oven. Til voorzichtig het brood uit de pan en laat deze afkoelen op een rek.
Notities
Dit brood is op zijn lekkerst een kwartier nadat hij uit de oven komt en nog warm is. Eet smakelijk!
Trefwoord Borrelbrood, kaas-ui, kaas-ui brood, kruidigbrood, oude kaas
3 replies on “Heerlijk Kaas-ui brood”
Harm
Bij het recept van het kaas-uibrood staat “nogmaals rijzen” wat is dan de eerste rijstijd.
Daniël Ouweltjes
Hoi Harm,
We hebben dit aangepast, het recept is nu volledig.
Veel bakplezier en eetsmakelijk!
Warm gebakken groet,
Daniël Ouweltjes
Broodgodin
Eelko
nu al 3 keer gemaakt
en het is nog lekkerder als een gebakje
moet het zelfs op bestelling ( verzoek )maken
dus super recept