Kruidig Paprika-olijf desembrood

Paprika-olijf desembrood

Misschien vind je het brood wel zo lekker dat je zonder er bij stil te staan helemaal vergeet om een plakje te delen. Dat snappen we hoor! Daarom willen we je er even aan herinneren dat het delen van een plakje brood veel vreugde brengt. Met wie ga jij dit brood opeten?

Paprika-olijf desembrood

Kruidig Paprika-olijf desembrood

Broodgodin
Met dit recept tover je in een handomdraai een heerlijk (borrel) broodje op tafel. Dat wordt smullen! De combinatie paprika, olijf, basilicum en peterselie liet mij al watertanden.
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 20 uur
Totale tijd 20 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch
Keuken Italiaans, Mediterraan
Porties 4 personen
calorieën 630 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram Gaia T65 bloem
  • 7 gram Zout
  • 50 gram gram Zuurdesem
  • 235 gram Water koud
  • 1 hele Paprika rood
  • 110 gram Olijven groene
  • 1 teen Knoflook
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 eetlepel Basillicum gedroogd
  • 1 eetlepel Peterselie gedroogd

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de paprika in reepjes en pers of snijd de knoflook klein. Meng dit samen met de olijfolie in een kom door elkaar en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de paprika 10 tot 15 minuten in het midden van de oven. Laat de paprika na het bakken even afkoelen.
  • Snijd de olijven in ringen en leg deze apart.

Instructie

  • Meng in een kom het bloem, de basilicum, de peterselie en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
  • Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  • Laat het deeg 5 minuten rusten.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg hier op een rek het deeg uit tot een grote plak.
  • Verdeel de paprika en de olijven over het deeg en vouw het deeg dicht in drieën. Draai het deeg een kwart slag en vouw het deeg nogmaals dicht in drieën. Druk het deeg nu plat en kneed het kort zodat de paprika en de olijven goed door het deeg verspreid zijn (het kan dat de paprika en de olijven nu uit het deeg komen, als je handen de kleverig worden kun je wat bloem op je handen doen).
  • Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  • Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  • Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  • Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
  • Leg het deeg, met de gevouwen kant boven, in een kom met bakpapier. Strooi er een halve eetlepel bloem over en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
  • Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
  • Haal na een kwartier de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.

Notities

Baktip 

Voor een krokante korst leg je het brood na het bakken 5 minuten op een rooster in een uitgeschakelde oven.  

Serveertip

Maak zelf je verse kruidenboter met 200 gram roomboter, 1 kleingesneden teen knoflook, 1 theelepel peterselie, 1 theelepel basilicum, 1/2 theelepel paprikapoeder en wat peper en zout naar smaak. Meng deze ingrediënten op kamertemperatuur door elkaar en besmeer een plak (warm) paprika-olijf desembrood hiermee. Gegarandeerd dat je het niet houdt bij één plakje! 

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

T65 bloem

Trefwoord basillicum, Bloem, Desem, Desembrood, Gaia, knoflook, olijf, paprika, peterselie, T65, Zout, Zuurdesem, Zuurdesembrood

 

2 replies on “Kruidig Paprika-olijf desembrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin