Mokka suikerbrood recept

Mokka suikerbrood recept

Dit recept voor Mokka suikerbrood is een echte Broodgodin exclusive. Een brood dat mensen letterlijk bij je willen bestellen zo lekker. Malse binnenkant gemengd met het zoetsappige van de parelsuiker in combinatie met de heerlijke smaak van koffie. Zelfs de kleur is top. Echt een aanrader!

 

Eén kopje koffie…

Zoals Vof de kunst ooit zei. Maar ja die kende dit recept natuurlijk nog niet. Hier gaan er namelijk twee in. 😉  En wat voor koffie dan wel? Gewone koffie. Gewoon jouw favoriete merk. Het liefst wel iets sterker dan je hem normaal drinkt, een kwart ongeveer, dat doet de smaak van het brood echt goed.

 

Wat is mokka eigenlijk?

Ja.. Goeie vraag wel. Mokka is een koffiesoort die zijn oorsprong vindt in het Jemense stadje Mokka. In tegenstelling tot ‘gewone’ Arabica of robusta koffie is mokka een stuk bitterder en tegelijkertijd iets zoeter van smaak. Om de smaak van Mokka in het brood naar voren te laten komen hebben we niet persé echte Mokka koffie nodig. We kunnen onze normale huis tuin en keuken koffie namelijk een beetje finetunen. Door hem iets sterker te zetten en vervolgens wat rietsuiker toe te voegen. De karamel achtige smaak van de rietsuiker is goed om jouw koffie precies naar Mokka te laten smaken.

 

Mokka suikerbrood is een bijzonder recept.

Een bijzonder recept, dat is het zeker voor mij. Zonder dit recept was ik namelijk nooit bakker geworden. Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding kreeg ik de opdracht om zelf een aantal recepten te ontwikkelen. Na een hoop denken, proberen, stoeien en proeven, ontstonden daar drie unieke  recepten. Waarvan dit Mokka suikerbrood waarschijnlijk de meest bijzondere is. Deze heb ik namelijk gebruikt om af te studeren. En de jury, die vonden hem heerlijk, dik geslaagd! 😉

 

Heel veel plezier met bakken en een fijne pinkster!

 

Mokka suikerbrood recept

Mokka suikerbrood recept

Broodgodin
Mokka suikerbrood is een exclusief Broodgodin recept. Malse binnenkant gemengd met het zoetsappige van de parelsuiker in combinatie met de heerlijke smaak van koffie.
Bereidingstijd 25 minuten
Rijs/baktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 25 minuten
Gang Bijgerecht, brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 489 kcal

Ingrediënten
  

 • 300 gram Gaia T65 bloem
 • 8 gram gist (gedroogd)
 • 4 gram zout
 • 40 gram roomboter (gesmolten)
 • 190 milliliter koffie
 • 30 gram rietsuiker
 • 125 gram Thallo parelsuiker

Instructies
 

 • Zet ruim van te voren de koffie en meng deze met de rietsuiker. Het geheel is klaar voor gebruik zodra het is afgekoeld tot kamertemperatuur.
 • Smelt de roomboter en meng deze met de rest van de ingrediënten (behalve de parelsuiker).Voeg nu ook de koffie met rietsuiker toe en kneed 5 minuten met de machine, of 15 minuten met de hand tot een elastisch deeg.
 • Laat het deeg 10 minuten rusten en meng vervolgens de parelsuiker door het deeg.
 • Plaats het deeg nu in een afgedekte kom en laat 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
 • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en sla het plat. Maak er vervolgens een bal van. (zie filmpje)
 • Leg een vel bakpapier in een braadpan/Dutch-oven en laat het deeg met de gevouwen kant naar onder in de pan zakken, dek af met de deksel en laat nogmaals 1 uur en 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
 • Verwarm na 1 uur en 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 190 °C.
 • Bak het brood eerst 20 minuten met de deksel op de pan. Haal vervolgens de deksel er af en bak nog 5 tot 15 minuten tot het brood iets donkerder kleurt van boven.
 • Til het Suikerbrood na het bakken aan het bakpapier uit de braadpan/Dutch-oven en leg hem op een rooster. Strijk de bovenkant in met gesmolten roomboter en laat hem afkoelen.

Notities

Heerlijk genieten

Kopje koffie er bij en genieten maar. Veel extra heeft dit brood niet nodig.
Trefwoord Bloem, Boter, Koffie, Mokka, parelsuiker, Rietsuiker


Mokka suikerbrood recept 2

Gerelateerde producten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin