Ontvang jouw eigen zuurdesemstarter en begin het desemsprookje. De producten van Broodgodin zijn afkomstig uit Frankrijk of Limburg en worden verpakt met zorg bij de Zilvermeeuw 2. ~Bestellingen worden binnen vier dagen thuis bezorgd.~

Pompoen herfstbrood recept

Pompoen herfstbrood recept
Pompoen herfstbrood recept

Pompoen herfstbrood recept

Broodgodin
Is het al herfst? Zo voelde het afgelopen week niet, maar toch heeft Daniël dit heerlijke pompoen herfstbrood uit de oven getoverd. Met een eigen pumpkin spice kruidenmix en pecannoten is dit echt een brood waar aan het einde van de dag alleen nog maar kruimels van over zijn.
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 20 min
Rijs- en baktijd 8 uur 15 min
Totale tijd 9 uur 15 min
Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken wereldwijd
Porties 18 sneetjes
calorieën 166 kcal

Ingrediënten
  

Deeg

  • 350 gram Gaia T65 bloem
  • 7 gram zout
  • 125 gram verse zuurdesem
  • 180 gram koud water

Vulling

  • 240 gram pompoen
  • 200 gram pecannoten
  • optioneel: 4 el nutella

Kruidenmix

  • 4 tl kaneel
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl piment
  • 1/2 tl nootmuskaat

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de flespompoen en haal met een lepel de zaadlijsten er uit. Snijd vervolgens in stukken, leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met wat zonnebloem- of olijfolie. Bak de pompoenblokjes 30 tot 40 minuten in de oven totdat deze zacht zijn. Laat hierna afkoelen voor gebruik.

Instructie

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed 10 minuten met de hand of 5 minuten in een keukenmachine op de middelste stand tot een soepel deeg.
  • Pureer nu 100 gram van de pompoen tot een crème en roer hier de kruiden door. Voeg optioneel de Nutella toe aan de pompoen crème, voor een brood dat je zonder beleg kunt eten. Kneed de crème door het deeg totdat het goed gemengd is.
  • Vet een kom in met een beetje olie en leg het deeg daarin. Dek de kom af met een deksel of plastic folie en zorg ervoor dat de folie goed om de kom heen zit. Laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Maak het aanrecht licht vochtig en leg het deeg hierop. Rek het deeg met vochtige handen tot een grote plak, zie video. Verdeel hierover 140 gram pompoenblokjes en de pecannoten en vouw alle zijdes terug naar het midden zodat de vulling goed verdeeld wordt.
  • Laat het deeg nogmaals 2 uur rijzen. Herhaal nu het vouwen van de vorige stap.
  • Dek het deeg weer af en laat nog 1 uur rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en leg op een met bloem bestoven aanrechtblad. Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast naar het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt, zoals in de video voorgedaan.
  • Leg een vel bakpapier op een kom en laat het deeg samen met het bakpapier in de kom zakken. Bestuif de bovenkant met een beetje bloem en laat het deeg opnieuw in 2 tot 3 uur rijzen op kamertemperatuur, of een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan op 225˚ (heteluchtstand).
  • Haal het deeg voorzichtig samen met het vel bakpapier uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Maak met een scherp mes een snee in de bovenkant van het deeg. Laat het 15 minuten in de oven bakken met de deksel erop.
  • Haal na een kwartier de deksel van de pan af en bak het brood nog 20-30 minuten door totdat het een krokante goudbruine korst heeft.

Notities

Baktip

De rijstijden kunnen korter gemaakt worden door op een warme plek te laten rijzen.
 

Ingrediënten

 

Demeter zuurdesem starter

Heb je nog geen zuurdesem? Bij elke bestelling krijg je een gratis Demeter zuurdesem starter opgestuurd, zodat jij gemakkelijk je eerste zuurdesem kan starten!
 

Gaia T65 bloem

Wij gebruiken T65 bloem voor dit recept. Dit is bloem waarvan het graan in Frankrijk groeit. Frankrijk heeft een landklimaat, wat beter is voor het eiwitgehalte in bloem. Nederland heeft een zeeklimaat en dat verzwakt de bloem. Daardoor is Nederlands bloem geschikter voor koekjes en Frans bloem, zoals T65, geschikter voor brood. Het eiwitgehalte in het bloem zorgt er namelijk voor dat je brood luchtiger kan worden.
 

Athene volkoren meel

Ook voegen wij wat volkoren meel toe aan dit brood. Volkoren meel zit vol met vezels, en is hartstikke gezond voor je. Toch rijst volkoren meel minder goed dan bloem, en daarom combineert dit recept bloem en meel. Zo wordt het een mooi gerezen, luchtig brood met alle goede dingen van volkoren meel. En dan kan je toch tegen de kids zeggen dat ze volkoren brood gegeten hebben. 😉
Trefwoord Bloem, gember, kaneel, kruidnagel, meel, nootmuskaat, Nutella, pecan, pecannoten, piment, pompoen, volkoren, Zuurdesem

Zoek je meer inspiratie? Lees hier verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin