We hebben weer een heerlijk basis recept voor je! Dit keer een spelt desembrood recept in pan. Spelt is tegenwoordig steeds meer in trek. Vroeger kocht je alleen bij de bakker of reformzaak een speltbrood. Tegenwoordig kun je hem bijna overal krijgen. Lekker! Maar als je hem zelf bakt op basis van desem is hij toch echt het lekkerste. Daarom helpen wij jou met dit recept je eigen (lees: zalige) speltbrood uit de oven te toveren.
Weetjes over Spelt
Naast dat een speltbrood gewoon erg lekker is heeft spelt ook een aantal voordelen! Spelt is namelijk voor sommige mensen makkelijker te verteren. Dit komt door dat er minder fructanen in spelt zitten dan in tarwe. Deze korte-keten koolhydraten zorgen bij mensen met snel gevoelige darmen voor klachten. Deze mensen ervaren soms minder tot geen klachten bij het eten van spelt. Daarnaast zorgt spelt voor een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel in vergelijking met tarwe. Dit kan een voordeel zijn voor mensen met insulineresistentie en diabetes. Minder kans op een after-dinner dip. Nog één leuk weetje. Ons Kollenberger spelt meel wordt gezien als oergraan. Waarom zul je denken? Dit komt omdat er op de meeste tarwe en ook reguliere spelt soorten vele technische verbeteringen zijn toegepast. Op ons kollenberger spelt meel gelukkig niet. Lekker natuurlijk toch?
Met wie deel jij dit brood?
Misschien ben je wel van plan om dit brood helemaal in je eentje op te eten. Daar geef ik je alle gelijk in. Maar als er toevallig iemand is die om een stukje vraagt bij je adviseer ik je om een plakje af te staan. Die glimlach die je er voor terug krijgt (en het compliment :p) is goud waard.

Spelt desembrood recept in pan
BroodgodinIngrediënten
- 400 gram Kollenberger Spelt volkoren T100
- 7 gram Zout
- 60 gram Zuurdesem
- 260 gram Water koud
- 1 handvol Zonnebloempitten
Instructies
- Meng in een kom het meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
- Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
- Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
- Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
- Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
- Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
- Leg op een plat bord 1 flinke hand vol met de zonnebloempitten. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en dep de bovenkant van het deeg in de zonnebloempitten zodat de gehele bovenkant bedekt is met de zonnebloempitten.
- Leg het deeg, met de kant met de pijnboompitten naar boven gericht in een kom met bakpapier. Dek de kom weer af met deksel of plastic folie. En laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
- Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
- Haal daarna de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. (Notitie: niet te lang anders is er een kans dat de zonnebloempitten verbranden)Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.
4 replies on “Spelt desembrood recept in pan”
Meike
Ik ben heel benieuwd naar het speltbrood, we gaan het proberen! Kan dit ook met het koude bakschema van jullie?
Groetjes, Meike
Daniël Ouweltjes
Hoi Mieke!
Ja, dit kan inderdaad! Let wel dat het brood hierdoor een klein tikkeltje minder luchtig kan worden, maar dit hoeft niet.
Veel bakplezier!
Warm gebakken groet,
Daniël Ouweltjes
Broodgodin
Yvonne
Hallo Daniël,
Speltbrood zit nu ib de 2e rijs en ga het straks bakken.
Ben heel benieuwd.
Een klein ‘foutje’ in het recept:
Je schrijft in stap 8 pijnboom pitten ipv zonnebloempitten 😉.
Nog bedankt voor het levende desem, het doet nu wat het moet doen
Groetjes Yvonne
Frans de Vries
Een deel zuurdesem omgezet naar spelt zodat ik een zo goed als 100% brood zou maken. Het brood is volgens recept en werkwijze ietsje luchtiger dan op de voorbeeld foto. Smaakt voor mij net een tikkeltje te zuur door de lange fermentatie. Maar al met al een lekker brood.