Ontvang jouw eigen zuurdesemstarter en begin het desemsprookje. De producten van Broodgodin zijn afkomstig uit Frankrijk of Limburg en worden verpakt met zorg bij de Zilvermeeuw 2. ~Bestellingen worden binnen vier dagen thuis bezorgd.~

Volkoren desembrood recept in pan

Volkoren desembrood recept in pan

Tijd om je bakspullen uit de kast te trekken en een heerlijk volkoren desembrood uit de oven te toveren. Met dit recept bak je namelijk helemaal zelf je eigen volkoren desembrood. Moeilijk is het niet, want wij helpen je er door heen met dit eenvoudige recept. Lekker is het wel 😉

Voedzaam en lekker

Een volkoren desembrood is naast dat hij erg lekker is ook ontzettend voedzaam. Wist je dat volkorenmeel is gemaakt van de hele tarwegaankorrel? Inclusief het vliesje dat om het graan zit. Hierdoor bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan een witbrood welke wordt gemaakt van bloem. De hele korrel wordt dus gebruikt en verwerkt in jouw brood. Hierdoor blijven alle vezels, mineralen en eiwitten behouden. Niet alleen lekker dus! Maar ook ontzettend voedzaam.

Ook in jou schuilt een thuisbakker

Misschien denk je dat het moeilijk is om een desembrood uit de oven te toveren. Maar met ons volkoren desembrood recept in pan lukt ook jou het om een zalig brood te bakken. Het aller belangrijkste ingrediënt is aandacht en liefde. Dat lukt jou toch wel om het toe te voegen aan je brood? Loop je toch ergens tegen aan tijdens het kneden, rijzen of bakken? Dan staat onze bakker Daniël voor je klaar om je te helpen met zijn tips & trucs.

Volkoren desembrood recept in pan

Volkoren desembrood recept in pan

Broodgodin
Met dit recept bak je eenvoudig een heerlijk volkoren desembrood in de pan.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 min
20 uur
Totale tijd 20 uur 15 min
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken wereldwijd
Porties 4
calorieën 456 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram Athene T150 volkorenmeel
  • 7 gram Zout
  • 70 gram Zuurdesem
  • 280 gram Water koud
  • 1 handvol Zadenmix

Instructies
 

  • Meng in een kom het meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
  • Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  • Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  • Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  • Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  • Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
  • Leg op een plat bord 1 flinke hand vol met de zadenmix. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en dep de bovenkant van het deeg in de zadenmix zodat de gehele bovenkant bedekt is met de zaden.
  • Leg het deeg, met de kant met de zadenmix naar boven, in een kom met bakpapier. Dek de kom weer af met deksel of plastic folie. En laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
    Koelkastrijs: Je kunt er ook voor kiezen om het deeg in de koelkast te laten rijzen. Zet daarvoor het deeg afgedekt in de koelkast. Je kunt het minimaal 12 uur en maximaal 48 uur bewaren en op ieder gewenst moment direct vanuit de koelkast afbakken.
  • Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
  • Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
  • Haal daarna de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.

Notities

Baktip 

Voor een krokante korst leg je het brood na het bakken 5 minuten op een rooster in een uitgeschakelde oven.  

Volkoren desemstarter

Je kunt het volkoren desembrood in pan gewoon met je desemstarter maken (welke je gewoon voedt met bloem). Wil je dat je brood 100% volkoren is? Dan kun je desem voeden met Athene T150 volkorenmeel. 

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

Athene T150 volkorenmeel

Trefwoord Athene, Desem, Desembrood, T150, tarwe, volkoren, Volkorenmeel, Zuurdesem, Zuurdesembrood

11 replies on “Volkoren desembrood recept in pan

  • Bernadette Putman

    Heb vandaag dit brood gebakken van Kollenberg Spelt volkorenmeel.
    Resultaat een heerlijk smakelijk brood. Aan te bevelen voor de bakkers onder ons.

    Groetjes van Kadetje

    Beantwoorden
  • Fleur

    Mooi recept! Mijn deeg blijft (ook bij andere recepten) en ik kan het niet zo mooi uitrekken als in het filmpje. Waar zou dit aan kunnen liggen? Uiteindelijk is het brood lekker, rijst het goed in de oven en is het alleen wat steviger dan gewenst. Hebben jullie suggesties?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Fleur,

      Een mogelijk goede oplossing voor het probleem is om het deeg langer te kneden. Door 10 minuten te kneden in plaats van 5 (met de hand of machine) ontstaat een beter ontwikkeld deeg dat uiteindelijk rekbaarder en elastischer is. Ook zal het eindresultaat hiervan iets luchtiger worden. 🙂

      Hopelijk kun je hier iets mee!

      Warm gebakken groet,
      Daniël Ouweltjes
      Broodgodin

      Beantwoorden
  • Wisa Bartels

    5 sterren
    Dag Daniël,
    Afgelopen week dit recept al een keer met succes gemaakt. En zojuist gestart aan het 2e volkorenbrood.

    Wat ik wel lastig vind, is dat de 2e rijs niet in de koelkast is. Kan dat bij volkorenmeel niet?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Wisa,

      Fantastisch om te horen dat je zo lekker aan het bakken bent! We hebben het recept even aangepast, het is met volkoren meel zeker ook mogelijk om koud te rijzen. Heel veel plezier met broden die er nog komen gaan!

      Warm gebakken groet,
      Daniël Ouweltjes
      Broodgodin 🥖

      Beantwoorden
  • Danique

    Hoi,

    Ik ben bezig met het recept maar bij mijn eerste rijs is het groot heel erg gerezen en heeft veel bubbeltjes, totaal miet zoals het deeg in het filmpje? Gaat er dan iets mis?

    Groetjes,

    Danique

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Danique,

      Dit zou alles te maken kunnen hebben met de kamertemperatuur. Klopt het dat het deeg op een warmere plek dan bij 21 graden heeft gerezen? Wij zullen je ook even een van onze omrekenschema’s doormailen voor het rijzen bij warm weer.

      Met warm gebakken groet,
      Daniël Ouweltjes
      Broodgodin

      Beantwoorden
      • Danique

        Dankjewel Daniël,

        Wellicht was dat het dan, alhoewel hij bij de tweede keer reizen dus helemaal niet heeft gerezen zelf niet na ruim 4 uur(terwijl het warmen was dan de 1ste rijs). Heeft dat er meer de maken dat eerste rijs al mis was gegaan?

        Beantwoorden
        • Daniël Ouweltjes

          Hoi Danique,

          Ja, dit hangt inderdaad met elkaar samen. Het is waarschijnlijk zo dat de zuurdesem in de eerste rijs het grootste gedeelte wan zijn voedingsstoffen uit het meel al heeft gebruikt en daarom in de tweede rijs niet veel meer heeft gedaan.

          Warm gebakken groetjes,
          Daniël Ouweltjes
          Broodgodin

          Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin