Zuurdesem onderhouden

Zuurdesem onderhouden recept

Je hebt de eerste stap voor elkaar gekregen, je zuurdesem leeft! Nu de volgende uitdaging: de zuurdesem onderhouden. Geen zorgen, ze kunnen best wat hebben, dus met deze informatie gaat je dat zeker lukken.

Zuurdesem bewaren

In deze blog vertelde ik al dat je zuurdesem leeft. Maar hij kan ook dood gaan als hij geen voeding meer heeft. Daarom moet je de zuurdesem regelmatig voeden. Dagelijks zelfs, als je hem op kamertemperatuur bewaart, zo vaak bak je waarschijnlijk geen brood, maar er zijn andere plekken waar je hem langer kunt bewaren.

Hoe warmer het is, hoe sneller de zuurdesem zijn voedingsstoffen opeet. Dus als je hem in de koelkast bewaart, kan hij wel 7-14 dagen voort tot hij weer gevoed moet worden. Niet aan Daniël vertellen, maar ik heb het ook wel eens tot 3 weken gerekt en zelfs dat ging goed 😉.

Ga je langer weg, bijvoorbeeld op vakantie? Dan kan je zuurdesem zelfs in de vriezer! Dan blijft hij wel tot een half jaar leven zonder gevoed te hoeven worden! Als je hem weer wilt opstarten laat je hem eerst ontdooien in de koelkast en laat je hem daarna op kamertemperatuur komen. Zodra hij op kamertemperatuur is, voed je je zuurdesem. Misschien heeft hij nog één extra voedingsronde nodig voordat hij weer helemaal wakker is, maar dan moet hij toch wel weer klaar zijn om je broden prachtig te laten rijzen!

Groeien, groeien en nog meer groeien.

We gooien een deel van de zuurdesem ook weg, of gebruiken het om er brood mee te bakken. Doe dit ook vooral, wees niet bang om wat weg te gooien want je zuurdesem blijft net zo lang groeien en eten tot je er een hele koelkast mee kunt vullen. Wil je het écht niet weggooien? Er zijn heel veel recepten te vinden op internet om je restjes zuurdesem voor te gebruiken, zoals bijvoorbeeld pannenkoeken.

Andersom kan je dit gegeven ook gebruiken. Wil je over een paar dagen 10 zuurdesembroden bakken? Begin nu alvast elke dag met voeden, dan heb je straks meer dan zat! Je kunt het onderstaande recept makkelijk aanpassen. Vermenigvuldig de bloem en water met hetzelfde getal als de zuurdesem. Heb je bijvoorbeeld twee keer zoveel zuurdesem die je wilt voeden? Verdubbel dan de hoeveelheid bloem of water.

Ingrediënten

Een heel kopje over ingrediënten? En dat terwijl het er maar drie zijn! Om een zuurdesem te onderhouden heb je niet veel nodig, maar toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. De zuurdesem is makkelijk, daar hoef ik je ondertussen niks meer over te vertellen, maar bij bloem en meel heb je keuze en ook met het water moet je nadenken over wat je gebruikt.

Bloem en meel

Je kunt je zuurdesemstarter met allerlei verschillende soorten bloem en meel voeden. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, spelt, of rogge. Je kan zelfs een combinatie maken, je zuurdesem is geen lastige eter. Wel heeft brood gluten nodig om goed te kunnen rijzen dus houd daar rekening mee als je rogge kiest. Dat bevat een ander soort gluten, dus een 100% rogge brood is lastig luchtig te krijgen.

Water

In Nederland voldoet het kraanwater aan zeer strikte eisen en zal dus geen chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de desem. Maar in het buitenland wordt er vaak chloor of fluoride toegevoegd aan het kraanwater. Je zuurdesem wordt hier alleen niet zo blij van.

Dus neem je je desem een keer mee op vakantie? Gebruik dan geen kraanwater om hem te voeden, maar kies liever voor mineraalwater uit een fles.

Zuurdesem onderhouden voor het bakken

Zorg ook dat als je brood gaat bakken met je zuurdesem, dat je in de laatste 7 dagen je zuurdesem gevoed hebt en daarna in de koelkast bewaart hebt. Dit is belangrijk voor het rijzen van je brood, dan is je desem nog actief genoeg. Je kunt het beste een zuurdesem gebruiken die in de laatste 12 tot 24 uur gevoed is.

Gratis Demeter zuurdesem starter

Is het ondanks al dit advies toch mis gegaan? Of ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt? Vanaf nu is onze Demeter zuurdesem starter gratis. Dat betekent dat jij alleen nog de verzendkosten betaald. Klik hier om jouw Demeter zuurdesem starter te bestellen.

Recept zuurdesem onderhouden

Het onderstaande recept gaat er van uit dat je twee middelgrote broden kunt bakken en dan genoeg overhoudt om je zuurdesem weer te voeden.

Zuurdesem onderhouden recept

Recept zuurdesem onderhouden

Broodgodin
Dit recept om je zuurdesem te onderhouden creëert genoeg zuurdesem om twee broden mee te bakken, en je zuurdesem later nogmaals te voeden.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 10 minuten
Gang Salade
Keuken wereldwijd
Porties 1 keer voeden
calorieën 102 kcal

Ingrediënten
  

  • 35 gram zuurdesem
  • 50 gram Gaia T65 bloem
  • 40 gram koud water

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat het mengsel 12 tot 20 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • De zuurdesem is nu verdubbeld in volume en zakt na een tijd in. Ook heeft het een licht zurige geur. De zuurdesem is nu klaar om mee te bakken.
  • Bewaar het zuurdesem na de rijstijd in de koelkast.
  • Herhaal dit proces 1 keer per week om de zuurdesem levend te houden.

Notities

Ingrediënten

Wij gebruiken T65 bloem om de zuurdesem te voeden, maar je kan natuurlijk ook volkoren meel, rogge of spelt gebruiken.
 
Trefwoord Bloem, Desem, Desemcultuur, meel, Zuurdesem, Zuurdesemstarter

Gerelateerde producten

Zoek je meer inspiratie? Lees hier verder

17 replies on “Zuurdesem onderhouden

  • Nanda

    Ik heb 2 vragen. Na een nacht rijzen plakte het deeg heel erg, weten jullie wat er mis is gegaan?

    Als je begint met het deeg maken kun je dan het beste de starter koelkastkoud of kamertempratuur gebruiken?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Nanda,

      Eerst even beginnend met de starter, in onze recepten wordt altijd uitgegaan van een starter die direct uit de koelkast komt (tenzij anders aangegeven). Mocht je starter al op kamertemperatuur zijn dan is dit geen enkel probleem, door de lange rijs tijd van de desembroden zal de begin temperatuur van de starter geen verschil maken.

      Dan het plakken van het deeg, het is normaal dat het deeg tijdens het rijzen wat slapper wordt. Dit komt doordat de suikers, die van nature aanwezig zijn in de bloem, omgezet worden in alcohol en koolzuurgas. Door de groter wordende hoeveelheid alcohol in het deeg zal het steeds plakkeriger en slapper worden. Meestal is een beetje bloem (op het aanrecht en je handen) voldoende om weer met het deeg te kunnen werken. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het dat er bij het maken van het deeg iets mis gegaan is, bijvoorbeeld een weegfout, en is er waarschijnlijk teveel water toegevoegd aan het deeg. In dit geval kun je er in het vervolg voor kiezen om 20 gram water minder toe te voegen aan het deeg.

      Ik hoop dat dit je iets geholpen heeft, anders hoor ik graag van je!

      Groetjes, Daniël

      Beantwoorden
  • Vera

    Hoi! Ik heb een vraagje over het wekelijks voeden van de starter in de koelkast omdat ik het nog niet helemaal snap:
    – Moet je een deel (1/2 bijvoorbeeld) weggooien van de starter als je hem na een week uit de koelkast haalt om te voeden?
    – zo ja, hoeveel gram starter moet je overhouden?
    – hoeveel gram meel / water moet je wekelijks toevoegen?
    – moet je de starter elke keer na het voeden eerst een paar uur op kamertemperatuur laten rijzen voordat je hem weer terug in de koelkast zet?

    Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

    Groeten,
    Vera

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Vera,

      Ik denk dat ik je wel kan helpen. 😉

      Een desem kun je 1 á 2 weken bewaren in de koelkast, hij is dan altijd klaar voor direct gebruik. Na die tijd is het belangrijk je desem te voeden. Hiervoor maak je een papje van 50 gram bloem, 40 gram water en 35 gram zuurdesem. De rest van de desem kun je weg gooien, of je bakt er natuurlijk een lekker brood van! Na het voeden van de desem is het belangrijk om hem 12 tot 20 uur te laten rijzen bij kamertemperatuur, daarna mag hij weer in de koelkast.

      Ik hoop dat je vragen hier mee beantwoord zijn.
      Groetjes, Daniël

      Beantwoorden
  • Wisa

    Hoi,

    Mijn starter rijst wel maar zakt alweer in uren voor de 20 uur voorbij is. Betekent dit dat ik hem gewoon veel eerder in de koelkast had moeten zetten? Als hij goed gerezen is?
    Moet ik hem nu weer eerst voeden (gisterenavond gedaan)of is er niets aan de hand zo lang ik bubbels zie?
    En nog een vraag. Hoe vloeibaar of juist niet moet een goede starter zijn?

    Groet,
    Wisa

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Wisa,

      Je kunt de desem inderdaad vanaf het moment dat deze goed gerezen is in de koelkast zetten. Dat zou het ideale moment zijn, omdat deze dan in de koelkast een stuk langer, (tot wel 4 weken) gezond kan blijven (ook al adviseren wij sneller te voeden). Maar het is geen probleem dat de desem nu al een periode is ingezakt. Je kunt deze nog steeds twee weken bewaren in de koelkast en op ieder gewenst moment gebruiken om mee te bakken. Dit geeft geen problemen.

      Wij zien starter altijd als een erg slap brooddeeg. Deze moet op het moment dat je hem maakt/voed de dikte hebben dat je hem net aan met een theelepel door elkaar kunt roeren. Goed om te weten is dat de zuurdesem vloeibaarder wordt naar mate deze rijst. Een starter van een dag, of een week oud zal dus aanzienlijk vloeibaarder zijn. Dit is normaal.

      Warm gebakken groet,
      Daniël

      Beantwoorden
  • Eric Tillemans

    Ik heb de starter ontvangen en volg je het boekje iedere dag gevoed sinds een week tijd. Als ik de wegkopt open sist deze. Ook ruikt het zuur en zitten er wat bubbeltjes. echt blijft mijn starter nog steeds niet drijven bij de test. Wat doe ik verkeerd?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Eric, zou je ons even een foto kunnen mailen van de starter? Dit kun je doen naar info@broodgodin.nl .

      Ook zijn we benieuwd of je al bij boekje twee bent: ‘Je eigen zuurdesem voeden en onderhouden’ en of je tijdens dit proces slechts 25 gram zuurdesem hebt gebruikt en de rest hebt weg gedaan, of de volledige hoeveelheid hebt gebruikt.

      Tot snel!

      Warm gebakken groetjes,
      Daniël Ouweltjes

      Beantwoorden
  • Eric Tillemans

    Ik heb twee zakjes starter gebruikt en iedere dag 2 lepels voeding en 2 lepels water zoals in het boekje beschreven staat. Alles 2 keer ivm twee zakjes.

    Beantwoorden
  • Marly Janssen

    Hoi Daniël
    Ik heb mijn beslag voor de tweede keer laten rijzen om af te bakken het blijft echter plat, rijst wel wat, maar ziet eruit zoals na de eerste rijs. Ik zie er kleine luchtbubbeltjes in. Kan ik het toch bakken, of moet ik het langer laten rijzen. Het rijst inmiddels al 14 uur bij ongeveer 16 graden.
    Vriendelijke groet, Marly

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Marly,

      Je kunt het best nog één maal voeden. De starter dient goed op gang te zijn.

      Controle vraag: Heb je bij het voeden echt slechts 25/35 gram oude desem gebruikt?

      Met warm gebakken groetjes,
      Daniël Ouweltjes
      Broodgodin

      Beantwoorden
  • Johanna Berndes-Kraaijkamp

    Ik zag in het recept van het onderhouden hier op de site staan 35 gram van de ‘oude’ desem, maar op het kaartje wat ik bij de desem kreeg staat 25 gram, welke hoeveelheid kan ik beter aanhouden?
    De hoeveelheid meel en water zijn wel hetzelfde.

    Beantwoorden
  • Betty

    Hallo Daniel,ik ben al een aantal dagen bezig met mijn starter maar het blijft niet drijven in het water.Kan je mij dan vertellen wat ik verkeerd doe?Alvast heel erg bedankt en een mooi weekend 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin