Zuurdesembrood recept in pan

Zuurdesembrood recept

Ons ‘Zuurdesembrood recept in pan’ is een bijzonder recept voor Broodgodin, dit is namelijk het allereerste recept wat we gemaakt hebben. En met we bedoel ik natuurlijk Daniël, want ik bak er niks van, van recepten maken ten minste. Het doel was om een recept te maken waar bijna iedereen gelijk mee uit de voeten zou komen. Een beginnersrecept dus, maar wel eentje waarmee je kennis kunt maken met hemels lekker écht zuurdesembrood.

Wat enorm helpt bij het bakken van zuurdesembrood is het gebruik van een pan zoals in dit recept.  Dezelfde omstandigheden creëren in elke oven is lastig, maar een pan zoals onze Desembrood Dutch-oven tovert iedere oven om tot een ware broodoven. Dankzij de vochtigheid in de Dutch oven wordt het een stuk makkelijker om een luchtig zuurdesembrood te bakken. Benieuwd hoe?

Dat moet ik even uitleggen… Tijdens het bakken verdampt water uit het deeg. Dit vocht kan niet weg, er zit immers een deksel op de pan. De luchtvochtigheid rondom het deeg stijgt waardoor  rondom het deeg geen korst kan ontstaan. Het gevolg is dat de gassen zich optimaal kunnen uitzetten door de warmte en het deeg zich als een ballon opblaast. Op het laatst bakken we zonder deksel en vormt zich alsnog een korst. Geen dikke taaie, maar een heerlijk knapperig korstje dat om de malse binnenkant zit gevouwen als inpakpapier om een verjaardags presentje.

En als dit dan je eerste brood is, en jij hebt die gebakken, dan wil je niet meer terug. We hebben veel proef gebakken voor dit recept, en dat was zeker niet vervelend. Wat een héérlijk brood, half afgekoeld met honing of als luxe sandwich met carpaccio, het brood voegt een hoop smaak toe.

Ben jij op zoek naar een foolproof zuurdesembrood recept? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lukt het toch niet? Laat dan vooral een berichtje achter onder aan het recept, we geven je heel graag advies. Want als ik één doel heb, dan is het wel dat iedereen kan ontdekken hoe heerlijk  zelfgebakken en vers zuurdesembrood is.

Deel je Zuurdesembrood recept resultaat met ons!

Dat kan in onze Facebook groep of op Instagram door ons te taggen en de hashtag #Broodgodin te gebruiken.

Zuurdesembrood recept

Zuurdesembrood recept

Broodgodin
Ons zuurdesembrood recept is bijzonder voor Broodgodin, want dit is het eerste recept wat we gemaakt hebben. Bak het, proef het en wordt verliefd.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Rijstijd 20 uur
Totale tijd 20 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken wereldwijd
Porties 4 personen
calorieën 372 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram Gaia T65 bloem
  • 7 gram zout
  • 50 gram zuurdesem
  • 225 gram water

Instructies
 

  • Meng in een kom het bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
  • Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  • Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  • Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  • Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  • Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
  • Leg het deeg, met de gevouwen kant boven, in een kom met bakpapier. Strooi er een halve eetlepel bloem over en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
  • Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
  • Haal na een kwartier de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.

Notities

Baktip 

Voor een krokante korst leg je het brood na het bakken 5 minuten op een rooster in een uitgeschakelde oven.  

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

Heb je nog geen zuurdesem? Bij elke bestelling krijg je een gratis Demeter zuurdesem starter opgestuurd, zodat jij gemakkelijk je eerste zuurdesem kan starten!

T65 bloem

Wij gebruiken T65 bloem voor dit recept. Dit is bloem waarvan het graan in Frankrijk groeit. Frankrijk heeft een landklimaat, wat beter is voor het eiwitgehalte in bloem. Nederland heeft een zeeklimaat en dat verzwakt de bloem. Daardoor is Nederlands bloem geschikter voor koekjes en Frans bloem, zoals T65, geschikter voor brood. Het eiwitgehalte in het bloem zorgt er namelijk voor dat je brood luchtiger kan worden.
Trefwoord Bloem, Desem, Desembrood, Gaia, T65, Zout, Zuurdesem, Zuurdesembrood

Gerelateerde producten

Zoek je meer inspiratie? Lees hier verder

24 replies on “Zuurdesembrood recept in pan

  • Judith

    Je schrijft ‘met de gevouwen kant naar boven’ maar je moet toch de vouw aan de onderkant krijgen zodat de bovenkant lekker bol en strak wordt? E.g. met de vouw naar beneden?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Judith,

      Dat is inderdaad een goede methode. In dit recept heb ik er bewust voor gekozen de bol met de gevouwen kant naar boven te bakken voor de rustieke uitstraling die je daarmee creëert. Tijdens het bakken zet het deeg snel uit. Het gevolg hiervan is dat het deeg op de zwakste plek zal gaan scheuren. In dit geval ontstaan meerdere scheuren dankzij de vouwnaden.

      Bij de methode die je in jouw reactie noemt is het belangrijk eerst een snede te zetten in het deeg voor het bakken (op deze plek zal het deeg open scheuren). Gevolg daarvan is een strakker ogend eindresultaat. Dit is ook een goede optie, uiteindelijk komt het neer op persoonlijke smaak, voel je vrij om het deeg met de vouwen naar onder te leggen.

      Groetjes, Daniël!

      Beantwoorden
  • Sjoerd

    5 sterren
    Voor het eerst geprobeerd met zuurdesem van volkorenmeel. Ik vond het niet tegenvallen. Smaak is goed, rood was luchtig, maar vrij plat. De bol op jouw foto is veel boller. Hoe doe je dat?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Sjoerd,

      Leuk om te horen! Dit komt waarschijnlijk omdat het recept niet helemaal gemaakt is voor volkoren meel. Je kunt de volgende keer dat je bakt met volkoren meel het best iets meer water toevoegen, 30 ml extra. Volkoren neemt iets meer water op dan (witte) bloem en dit heeft invloed op het rijsproces. Dit zou het probleem moeten oplossen.

      Beantwoorden
      • Sjoerd

        Dank Daniël, dat had ik al gedaan, ik vermoedde al zoiets en ik kijk vooral naar de structuur van het deeg. Ik ga overmorgen nog eens proberen.

        Mijn Dutch oven is vrij groot, dus dan zakt het brood ook wat makkelijk uit. Heb je ervaring met het bakken in een wat kleinere kookpan?

        Beantwoorden
      • Sjoerd

        Nb. Ik ben ook mijn starter wat sterker aan het maken. Deze kwam uit de koelkast en heb hem nu paar dagen op kamertemperatuur, waarbij ik het om de dag voedt.

        Beantwoorden
  • Diana Hakkert

    5 sterren
    Heerlijk brood. Vandaag voor de tweede keer het desembrood in de pan gebakken. Top recept. Morgen het desem appel rozijnenbrood bakken. Reuze benieuwd of dat ook een succes wordt.

    Beantwoorden
  • Rob

    Hoi Daniël,
    Ik doe verwoede pogingen om een mooi desembrood te bakken van emmermeel. Heb je daar ook ervaring mee? Ik kan jouw recept namelijk niet volgen, want met 40 gram desem krijg ik niet voldoende rijzing.

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Rob!

      Onder de Broodgodin community is er wel enige ervaring met het bakken met glutenvrij meel. En uit de theorie valt ook wel wat op te maken.

      – Emmer bevat heel weinig gluten, daardoor houd het zijn luchtigheid moeilijk vast, een ander recept is hiervoor meer geschikt. Let wel dat het resultaat niet hetzelfde zal worden als met bijvoorbeeld tarwe of spelt.

      – Een recept voor glutenvrij desembrood vind je bijvoorbeeld hier; https://www.super-human.be/recepten/zuurdesembrood . Voor dit recept zou je Emmer kunnen gebruiken.

      – Misschien is het een bewuste keuze om alleen emmermeel te gebruiken. Bijvoorbeeld in verband met de bovengenoemde gluten. Als dit niet het geval is kan ik je adviseren een recept samen te stellen van 50% Emmer, en 50% Gaia T65, of volkoren meel en bovenstaand recept te volgen. Dit levert het meest luchtige resultaat op.

      Groetjes Daniël!

      Beantwoorden
  • Astrid

    Ha Daniël,

    Ik heb nu al verschillende desembroden gebakken met jullie desem, maar ze blijven zo plat. Met de hand kneden of met machine maakt niet uit. Ook niet hoe lang en waar ik ze laat rijzen. Ik heb alleen een combi-oven, maar dat maakt bij mij andere baksel niet uit.
    Ik blijf proberen hoor, want de smaak is goed. Maar dacht misschien heb jij een idee waar het aan ligt

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hi Astrid!

      Het zou kunnen dat de diameter van de pan waarin je bakt, of de kom waarin je het deeg laat rijzen aan de grote kant is. Een goede richtlijn is een pan of kom met een inhoud van 2 liter. Is de inhoud veel groter dan dit dan kan dat resulteren in het ‘uitzakken van het deeg’ dat leid tot een platter eindresultaat.

      Verder geef je aan dat je verschillende rijstijden hebt geprobeert, dus daar ligt het zeker niet aan.

      Ik hoor graag van je of dit je heeft geholpen!

      Groet, Daniël!

      Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Jonne,

      We zijn nog aan het werk met een definitief basisrecept speltbrood. Wat je voor nu goed kunt doen is dit recept aanhouden, de Gaia vervangen voor Kollenberg en 20 tot 30 gram water extra toevoegen. De rijstijden blijven hetzelfde. Veel succes!

      Beantwoorden
  • Ruth Klaver

    5 sterren
    Voor het eerst zuurdesembrood gebakken. Het broodje zag er prachtig uit. Gebakken in een eigen pan die ook in de oven mag. Het resultaat was een mooi rond bol brood. Zoveel smaak en wat een heerlijke broodkorst! Hier thuis willen ze nu geen ander brood meer. ( Wat heb ik mezelf aangedaan;-) Dus ik heb alweer een zuurdesembrood en een Pain de Campagne in de rijs te staan. Mijn starter heb ik gevoed. Deze lijkt, nadat ie mooi hoog was, iets ingezakt te zijn. Hoe kan dit? Ik heb hem daarna zo snel mogelijk in de koelkast gezet.

    De nog niet uitgebakken,
    Ruth

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Ruth, 🙂

      Het inzakken van de starter is een normaal proces. Het komt omdat de starter lekker rijst, groeit en sterker wordt. Op een gegeven moment word hij zo luchtig dat de gluten in het deeg de luchtbelletjes niet meer vast kunnen houden. Dan zakt hij in, maar is hij eigenlijk op zijn meest gezonde punt.

      Veel toekomstig bakplezier gewenst!

      Beantwoorden
  • Beijer

    Goedenavond,
    Ik heb nu aantal keren zuurdesembrood gebakken maar in het midden van het brood blijft het vrij compact. Doe ik iets verkeerd?
    Heb je behalve het brood bewaren in een broodzak nog andere tips voor het langer goed/vers houden van het brood?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi!

      Zou je ons via de mail een foto van je zuurdesemstarter kunnen sturen op het moment dat je hem gebruikt om te bakken, en eventueel van de binnenkant van het brood? Zo kunnen wij even met je mee kijken en de geschikte oplossing aandragen.

      Het bewaren van het desembrood:
      De beste manier bij ons bekend om het desembrood te bewaren is als volgt. Snijd het brood direct zodra het is afgekoeld in plakken, doe deze plakken in een bio katoenen of plastic broodzak en plaats in de vriezer. Zodra je een sneetje nodig hebt kun je deze 15 minuten laten ontdooien op het aanrecht. Zo heb je altijd mals brood met een krokante korst!

      Veel succes met bakken!

      Warm gebakken groet,
      Daniël Ouweltjes
      Broodgodin

      Beantwoorden
  • Bertus

    Heerlijk brood gemaakt met dit recept! Nu wil ik meer meer meer. 🙂 En vrienden willen ook meer meer meer van dit brood. 🙂 Ik wil graag één keer in de week een groot brood bakken, alles snijden, invriezen en er de hele week van genieten. Ik zou het recept keer drie willen doen. Kan dat zo simpel of moet je dan dingen veranderen zoals hoeveelheid water, hoe lang het in de oven moet, temperatuur enz.?

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hi Ivo, Wat super om te horen dat het brood goed in de smaak valt. 🙂

      Om het broodrecept maal drie te maken kun je inderdaad simpel weg alle ingrediënten in het recept verdrievoudigen. Wat betreft de tijden: De rijstijd blijft hetzelfde. De baktijd, en temperatuur worden wel anders. Voor een broodrecept maal drie zul je even moeten experimenteren wat het mooiste resultaat oplevert. Hier is alvast een richtlijn om mee te beginnen: Baktemperatuur, 200 graden en eventueel na een half uur terug zetten naar 190 graden. Voor de baktijd kun je het best 45 tot 50 minuten aanhouden. Let wel op dat het brood hierdoor iets anders zal worden dan in de normale portie. Door het grote volume heeft het brood meer tijd nodig om gaar te worden van binnen (vandaar de langere baktijd). Dit betekend wel dat tijdens het bakken van het brood een iets dikkere korst zal ontstaan.

      Veel succes met bakken!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin