Zuurdesembrood recept uit de broodbakmachine

Zuurdesembrood uit de broodbakmachine

Er was veel vraag naar een zuurdesembrood recept voor in de broodbakmachine. En dat begrijpen wij. Want met een broodbakmachine aan je zij is een brood zo gebakken. Dus… zijn we meteen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een zuurdesembrood recept uit de broodbakmachine. Na het testen met ons Gaia T65 bloem hebben we dit perfecte en makkelijke recept voor je ontwikkeld. Bak jij mee met je broodbakmachine?

Afwegen, checken en bakken maar

We hebben een eenvoudig zuurdesembrood uit de broodbakmachine voor je ontwikkeld. En hebben daarbij rekening gehouden met 2 verschillende soorten broodbakmachines. Het viel ons namelijk op dat er 2 soorten machines veel worden gebruikt. Een grote variant met een inhoud van ongeveer 4 liter en een kleinere variant (de meest voorkomende) met een inhoud van 3 liter. Om het voor jou makkelijk te maken hebben we de grote van het recept aangepast zodat jij niet meer hoeft te rekenen en meteen aan de slag kan. Het enige dat je even mag doen is kijken wat de inhoud is van jouw broodbakmachine. Dit kun je doen door het blik uit de machine te halen en deze te vullen met water. Giet dit water daarna in een maat beker en kijk wat de literinhoud is van het blik. Komt de inhoud van jou blik in de buurt van 3 of 4 liter? Kies voor de inhoud die het meest in de buurt komt van jouw blik. En…. starten maar 🙂

Heerlijk genieten

Met dit zuurdesembrood recept uit de broodbakmachine tover je makkelijk en snel een heerlijk brood op tafel. En wat helemaal een voordeel is van dit recept en bakken met een broodbakmachine is dat je er heel weinig tijd aan kwijt bent en dat je het zo kunt plannen dat je de volgende over vers brood op tafel hebt. Want je hebt altijd 12 uur laten een heerlijke verse broodgeur die zich door het huis verspreid. Lekker toch? Zo bak je gewoon elke dag een lekker vers brood. Smullen maar!

Zuurdesembrood uit de broodbakmachine

Zuurdesembrood recept uit de broodbakmachine

Broodgodin
Met dit recept bak je eenvoudig je eigen zuurdesembrood in de broodbakmachine.
Bereidingstijd 10 minuten
Rijstijd& baktijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje, voorgerecht
Keuken wereldwijd
Porties 4
calorieën 511 kcal

Ingrediënten
  

Recept voor een groot brood (pan inhoud 4 liter)

  • 550 gram Gaia T65 bloem
  • 350 gram Water koud
  • 8 gram Zout
  • 70 gram Desem

Recept voor een klein brood (pan inhoud 3 liter)

  • 413 gram Gaia T65 bloem
  • 263 gram Water koud
  • 6 gram Zout
  • 53 gram Desem

(Volkoren) Recept voor een groot brood (pan inhoud 4 liter)

  • 550 gram Athene T150
  • 385 gram Water  koud
  • 8 gram Zout
  • 95 gram Desem

(Volkoren) Recept voor een klein brood (pan inhoud 3 liter)

  • 413 gram Athene T150
  • 290 gram Water  koud
  • 6 gram Zout
  • 70 gram Desem

(Spelt volkoren) Recept voor een groot brood (pan inhoud 4 liter)

  • 550 gram Kollenberger spelt T100
  • 355 gram Water  koud
  • 8 gram Zout
  • 80 gram Desem

(Spelt volkoren) Recept voor een klein brood (pan inhoud 3 liter)

  • 413 gram Kollenberger spelt T100
  • 270 gram Water  koud
  • 6 gram Zout
  • 62 gram Desem

Instructies
 

  • Weeg de ingrediënten af en laat deze kneden op het losse kneedprogramma (vaak aangegeven met 'Deeg', of 'Teig') van de broodbakmachine of kneed 5 minuten met de hand wanneer de broodbakmachine niet over dit programma beschikt.
    Kneed je met de hand? Meng dan de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem. Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand. Plaats hierna het deeg terug in het blik.
  • (let op) Haal de deeghaken uit de machine nadat het deeg gekneed is.
    De deeghaak is namelijk niet meer nodig tijdens de volgende stappen. Wanneer je deze er toch in laat gaat de broodbakmachine tussendoor een aantal keer kneden en dit zal een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en luchtigheid van je deeg. Daarom kun je hem er beter uit halen. 😉
  • Nu is het tijd om de broodbakmachine in te stellen: Stel de bakmachine in op het 'Witbrood', 'Weissbrot' of 'Normaal'.
  • Startuitstel gebruiken als rijstijd:
    Stel de startuitstel functie in op 12 uur (dit is inclusief het bakprogramma).
  • Kies voor de optie groot brood.
    Je kunt de kleur voor het afbakken instellen, maar niet op iedere machine. Beschikt jouw machine over deze optie. Kies dan bij voorkeur voor 'Donker' of 'Dunkel'.
  • Zet het programma aan. even geduld…. en je kunt 12 uur later genieten van een heerlijk knapperig desembrood uit de broodbakmachine.

Notities

Tip van de bakker

Plan het bakken van je brood zo af dat de volgende ochtend het brood net klaar is voordat je wakker wordt. Gegarandeerd dat je lekker wakker wordt van de geur van een vers gebakken brood. En… je kunt zo aanschuiven. 
 

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

T65 bloem

Trefwoord bakmachine, Bloem, broodbakken, broodbakmachine, Desem, Desembrood, desembrood in pan, Gaia, T65, volkoren zuurdesembrood recept, Water, Zout, Zuurdesembrood

6 replies on “Zuurdesembrood recept uit de broodbakmachine

  • Cor

    Hoi Broodgodin Valerie en Broodengel Daniël,

    La dolce vita

    Hoi, hoi, het is gelukt een mooi eenvoudig recept, waar een mooi en lekker zuurdesem brood uit is ontstaan.
    Er ging van morgen een blij huppeltje door me heen bij het zien en proeven, dank, dank.
    Een geniaal idee Om de startuitstel te gebruiken als rijs tijd.( misschien ook mooi om dat bij het recept te vermelden)
    En het is ook makkelijker om de deeg haak voor het bakken te verwijderen.

    Beantwoorden
  • ritadejong27

    Wat een fijn recept Zuurdesembrood uit de brood bakmachine. Bedankt voor het plaatsen van dit recept. Ik heb een vraag over het kneed programma. Ik heb een Pizza programma die begint met 10 tot 18 minuten kneden. Of een basis programma die begint met rust en dan 15 tot 30 minuten kneden. Hoe lang raden jullie aan te kneden in de BB machine. Mijn Basic bak programma duurt totaal 4 uur of Basic snel 2 uur. Wat of wat zal ik kiezen. Hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

    Beantwoorden
    • Daniël Ouweltjes

      Hoi Rita,

      Leuk dat het recept voor desembrood in de broodbakmachine je goed bevalt! Beide programma´s zouden voor een goed deeg moeten zorgen. Een kritisch puntje bij pizza is wel dat je niet te lang kneedt. Daarom zou ik persoonlijk het pizza programma gebruiken.

      Veel bakplezier!
      Warmgebakken groetjes,
      Daniël

      Beantwoorden
      • Rita

        Dank je wel voor dit snelle bericht. Je schrijft: Een kritisch puntje bij pizza is wel dat je niet te lang kneedt. Is 10 tot 18 minuten zo wie zo niet te lang? Als je een recept hebt van desem, ook van jullie site, staat er 5 minuten met de hand. Of is kneden met de BB machine heel anders?

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin