Kruidnootjes over? Of even klaar met dat bakje op tafel? Met dit recept maak je er een heerlijk lekkernij van waar mensen niet van af kunnen willen blijven. 🙂 Ook tover je je ontbijt om tot een echt Sinterklaasfeest.

Kruidnoten- suikerbrood
BroodgodinKruidnootjes over? Of even klaar met dat bakje op tafel? Met dit recept maak je er een heerlijk lekkernij van waar mensen niet van af kunnen willen blijven. 🙂 Ook tover je je ontbijt om tot een echt Sinterklaasfeest.
Bereidingstijd 15 minuten min
Rijs- en baktijd 9 uur uur
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Equipment
- 1 desembrood dutch-oven
Ingrediënten
- 300 gram Gaia T65
- 125 gram Kruidnootjes
- 100 gram Parelsuiker
- 90 gram Zuurdesem
- 1 gram Gedroogde gist
- 165 Mililiter Water Koud
- 30 gram Suiker Basterd/tafel
- 40 gram Roomboter
- 3 cm Gemberwortel Geraspt
- 2 el Koek en speculaaskruiden Kant en klaar
- 4 gram zout
Instructies
- Smelt de roomboter en meng deze met de rest van de ingrediënten (behalve de parelsuiker en de kruidnootjes). Voeg nu ook het water toe en kneed 5 minuten met de machine, of 10 minuten met de hand tot een elastisch deeg.
- Laat het deeg kort rusten en hak ondertussen de kruidnootjes grof. (ongeveer één kruidnootje in drie stukken) kneed vervolgens samen met de parelsuiker door het deeg.
- Leg nu in een afgedekte kom en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur (20°C).
- Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en sla het plat. Maak er vervolgens een bal van. (zie filmpje)
- Leg een vel bakpapier in een braadpan/Dutch-oven en laat het deeg met de gevouwen kant naar onder in de pan zakken, dek af met de deksel en laat nogmaals 7 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Bak het brood eerst 30 minuten met de deksel op de pan. Haal vervolgens de deksel van de pan en bak nog 5 tot 15 minuten tot het brood goudbruin is.
- Til het Suikerbrood na het bakken aan het bakpapier uit de braadpan/Dutch-oven en leg op een rooster. Strijk de bovenkant in met gesmolten roomboter en laat vervolgens afkoelen.
Notities
Eet smakelijk!
Genieten van dit brood doe je het best met een laagje roomboter.
Trefwoord Bloem, Borrel, Boter, Demeter, Desem, desembrood in pan, Gaia T65, Zuurdesem, Zuurdesembrood