Karakteristiek pompoen desembrood in pan

Karakteristiek pompoen desembrood in pan

Tijd om de handen uit de mouwen te steken en om dit keer een bijzonder en karakteristiek pompoen desembrood in pan te bakken. Met dit recept bak jij een krachtig en smaakvol brood. Lekker met pompoenpitjes erop en natuurlijk ook erdoorheen!

Karakteristiek en smaakvol

Misschien is dit brood een beetje buiten je comfortzone. Maar juist recepten die net iets anders zijn dan normaal zijn het leukste! Met het karakteristiek pompoen desembrood in pan recept werken we met ons vertrouwde Gaia T65 bloem, pompoenpitten en het speciaal biertje Hertog Jan Karakter. Je leest het inderdaad goed, in dit recept hebben we een biertje verwerkt. Het perfecte recept voor (speciaal) bierliefhebbers dus. De knapperige en fijne smaak van de pompoenpitten zorgen voor een heerlijke bite in het brood. En het speciaal biertje zorgt voor een volle en krachtige smaak. Echt karakteristiek dus!

Borreltijd of gewoon lekker als lunch

Als je het aan mij vraagt… ik heb er geen antwoord op. Of je het brood nou lekker eet bij de lunch of serveert op een borrelplank met allerlei lekkere hapjes, met een borrel of een speciaal biertje erbij. Het kan allebei. Zolang je het brood maar met liefde en passie aansnijdt, opeet en deelt met je geliefden. Geloof me, dan is het brood vele malen lekkerder. En houd je toch wat brood over? Dan kun je het in een van onze bio katoenen broodzakken bewaren voor de volgende dag.

Deel jou creatie met ons

Bak jij binnenkort dit karakteristieke brood met ons mee? Vergeet dan niet voor het aansnijden en het opeten van het brood een foto te maken van je baksel. We zijn namelijk heel erg benieuwd hoe jij jouw brood hebt gebakken. En we staan natuurlijk zoals gewoonlijk weer te popelen om een plaatje van jou eigen brood te ontvangen. Deel je die met ons? Dat kan via onze social media of door ons een mailtje te sturen.

Karakteristiek pompoen desembrood in pan

Karakteristiek pompoen desembrood in pan

Broodgodin
Zin om een brood met karakter te bakken? Dan is dit het juiste recept! In dit recept laten we de heerlijke smaken van desem, pompoenpitten en een karakteristiek biertje samenkomen tot een krachtig en smaakvol desembrood.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 20 uur
Totale tijd 20 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje, Lunch, side dish, Tussendoortje
Keuken wereldwijd
Porties 4
calorieën 537 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram Gaia T65
  • 7 gram Zout
  • 70 gram Zuurdesem
  • 240 gram Hertog Jan Karakter (speciaal bier)
  • 55 gram Pompoenpitten + een handje ter decoratie

Instructies
 

Voorbereiding

  • Doe het hele flesje (33cl) Hertog Jan Karakter in een pannetje en breng dit aan de kook. Kook het speciaal bier 10 minuten om het alcohol te laten verdampen.
    Laat daarna afkoelen en zet het daarna minimaal 1 uur in de koelkast om koud te laten worden.

Instructie

  • Meng in een kom het bloem, de pompoenpitten en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
  • Voeg 240 gram speciaal bier toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  • Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  • Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  • Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  • Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
  • Bestrijk de gladde kant van het opgebolde deeg met water en druk dit daarna voorzichtig in en bord met pompoenpitten zodat de bovenkant van het deeg volledig bedenkt is met pompoenpitten.
  • Leg het deeg, met de pompoenpitten naar boven, in een kom met bakpapier en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
  • Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
  • Haal na twintig minuten de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. Let op dat de pompoenpitten niet verbranden.
    Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder bakpapier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.

Notities

Baktip 

Voor een krokante korst leg je het brood na het bakken 5 minuten op een rooster in een uitgeschakelde oven.  

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

T65 bloem

Pompoenpitten
Trefwoord Desem, Desembrood, desembrood in pan, Desembrood recept, Gaia T65, Hertog jan Karakter, Karakteristiek brood, Pompoenbrood, Pompoenpitten, Zuurdesembrood

One reply on “Karakteristiek pompoen desembrood in pan

  • Karin Huizing

    5 sterren
    Ontzettend lekker brood. Alleen is in maart geen pepernoot meer te verkrijgen. Na wat denkwerk kwam ik op het idee om in plaats van pepernoten, schuddebuikjes te gebruiken. Werkt perfect en je hoeft ook de pepernoten niet meer klein te maken, want ze zijn al superklein omdat ze op je boterham moeten kunnen. De smaken zijn identiek aan elkaar en daardoor dus het hele jaar door te gebruiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin