Zomerse mango kokos vlaai
Ik ben natuurlijk altijd al blij geweest dat Daniël bakker is. Er zitten leuke pluspunten aan, zoals zelfgemaakte, verse eierkoeken als verjaardagsontbijt. Ook heeft hij een keer croissants gemaakt, dat vond ik ook niet vervelend. Maar ik moet toch bekennen dat ik echt gek ben op taart. En bróódbakker zijn is heel wat anders dan banketbakker zijn. Gelukkig is er één soort taart die onder de afdeling brood valt. Je raadt het al, dat is vlaai! Wat ik dan ook nog heel erg leuk vind is dat Daniël hartstikke creatief is, en hele leuke twists op recepten verzint. Een zo’n recept is dus deze mango kokos vlaai!
Misschien ben je zelf ook wel een creatieveling. Dan kan je natuurlijk heel gemakkelijk het bodem gedeelte van dit recept gebruiken, en dan zelf een vulling en topping verzinnen. Wel een tipje daarbij: zorg dat je vulling wel stevig is zodra het afgekoeld is. Dit kan je bij fruitvulling doen door een bindmiddel zoals maizena toe te voegen. Je kan de verhoudingen van dit recept gebruiken. Het is anders zonde als je vlaai helemaal leegloopt.

Dit blijft ons geheim..
En ben je een beetje lui, zoals ik? Daniël heeft voor de mango kokos vlaai heerlijk verse mango’s op de markt gehaald. Dat is natuurlijk het lekkerste; rijpe, verse mango’s. Maar in het vriezer vak van de supermarkt vind je ook mango, geschild én gesneden. Heel handig voor de mensen die het zichzelf iets makkelijker willen maken. Drie verse mango’s is ongeveer 900 gram aan vruchtvlees. Zelf haal ik altijd bij de Albert Heijn 1 kilogram voordeelzakken diepvriesfruit, en van de mango hebben ze die ook! Ik beloof je, ik zal niks door vertellen ;).

Mango kokos vlaai recept
BroodgodinEquipment
- Vlaaivorm ø 27 cm
Ingrediënten
Bodem
- 200 gram tarwebloem
- 4 gram gedroogde gist
- 1 gram zout
- 30 gram gesmolten boter
- 1 ei
- 60 gram melk
Vulling
- 3 grote mango's
- 10 gram maizena
- 100 gram water
Topping
- 250 ml slagroom 35% vet
- 50 gram suiker
- 40 gram kokosschaafsel
Instructies
- Meng alle ingrediënten en kneed het geheel 5 minuten met de hand of 3 minuten met de machine tot een samenhangend deeg.
- Leg het deeg in een kom en dek het af met een deksel of theedoek. Laat het deeg nu 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Nu is het deeg verdubbeld in volume.
- Snijd en schil de mango’s in blokjes en meng met de maizena en het water.
- Verwarm 10 tot 15 minuten voor het bakken de oven voor op 190 ºC.
- Neem een vlaaivorm of andere bakvorm en vet deze in met olie.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk gelijkmatig alle lucht er uit. Rol vervolgens uit tot een ronde plak die net iets groter is dan de vlaaivorm.
- Til het deeg op en leg over de bakvorm. De randen van het deeg mogen een beetje over de vorm heen hangen. Gebruik de achterkant van een mes om het overtollige deeg over de rand van de bakvorm te duwen. Hierdoor verwijder je het overhangende deeg en past je deeg perfect in de vorm.
- Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg, en stort daarna de mango vulling er in.
- Bak de vlaai 25 tot 30 minuten totdat de randjes mooi bruin zijn. Laat de vlaai afkoelen op een rek en vervolgens in de koelkast.Let op! De vlaai moet eerst helemaal afgekoeld zijn voordat je de kokos topping erop kunt doen.
- Klop de slagroom samen met de suiker stijf en luchtig en spatel vervolgens de kokos door de slagroom. Verdeel de topping over de vlaai en strijk glad met een spatel.