Lavendel-honing & pecannoten desembrood

Lavendel & pecannoten desembrood

We hebben besloten om even uit onze comfortzone te stappen. En dat heeft voor weer een heel bijzonder recept gezorgd. Namelijk een heerlijk lavendel & pecannoten desembrood met een vleugje honing. Zalig toch?

We halen de zomer in huis

Met dit bijzondere recept haal je letterlijk de fijne vibes van de zomer (al) in huis. Al vanaf het moment dat je alle ingrediënten aan het afwegen bent heb je het gevoel dat je je bevindt op een van de aromatische lavendelvelden in de Provence. Wacht maar tot je het eindresultaat in handen zult hebben. Je zult namelijk net als wij versteld staan. De smaak van de Lavendel is uitmuntend proefbaar. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de overige ingrediënten. Want die zijn stuk voor stuk ook zalig. Het is vooral de combinatie van de kruidige lavendel, zoete honing en de zachte en volle smaak van de pecannoten die zorgen voor een ware sensatie in je mond. Als je nu nog niet staat te popelen om aan de slag te gaan in de keuken…. dan weten wij het ook niet meer.

Net dat beetje extra

En als je lavendel & pecannoten desembrood dan uit de oven komt….. ja dan ruikt heel de keuken (misschien zelfs je hele huis) naar lavendel. Lekker toch? Je moet alleen even geduld hebben. Het is namelijk verstandig om het brood wel even af te laten koelen. Maar als het dan afgekoeld is kun je er een lekker plakje van gaan proeven. Vind je honing lekker? Dan raden we je aan om een lekker laagje honing op je brood te smeren. Een echt smaak spektakel in je mond. Houd jij het bij een plakje?

Au revoir

Bak jij binnenkort met ons mee? We zijn namelijk benieuwd hoe de Franse sfeer zich door jou huis verspreid tijdens het bakken van het lavendel & pecannoten desembrood. En we staan natuurlijk zoals gewoonlijk weer te popelen om een plaatje van jou eigen brood te ontvangen. Deel je die met ons?

Lavendel & pecannoten desembrood

Lavendel-honing & pecannoten desembrood

Broodgodin
Ben je er klaar voor? Met dit recept bak je een wel heel bijzonder brood! Het is net alsof je je op de aromatische lavendelvelden in Frankrijk bevindt.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 20 uur
Totale tijd 20 uur 21 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken wereldwijd
Porties 4
calorieën 579 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 gram Gaia T65 bloem
  • 7 gram Zout
  • 55 gram Zuurdesem
  • 250 gram Water (voor de infusie) waarvan 220 gram gebruikt wordt voor het deeg
  • 4 eetlepels Honing waarvan 2 eetlepels door het deeg & 2 eetlepels gemengd door de pecannoten
  • 80 gram Pecannoten
  • 8 gram Lavendel waarvan 5 gram voor de infusie & 5 gram door het deeg

Instructies
 

Voorbereiding

  • Laat 4 gram lavendel 5 minuten trekken in 220 gram gekookt water tot een infusie.
    Een infusie is een sterk aftreksel dat wordt gemaakt van kruiden. Door de lavendel 5 minuten te laten trekken krijg je een hele sterke thee waardoor de smaak zo krachtig is en nog goed proefbaar zal zijn na het bakken van het brood.
  • Laat de infusie afkoelen tot kamertemperatuur terwijl je de lavendel er in laat zitten.
    Wil je dat het wat sneller afkoelt? Zet de infusie dan in de koelkast of in de vriezer. Zo kun je nog sneller met je brood beginnen.

Instructie

  • Meng in een kom het bloem, 4 gram lavendel, 2 eetlepels honing en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
  • Voeg de afgekoelde infusie toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
  • Laat het deeg nu 5 minuten rusten.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg hier op een rek het deeg uit tot een grote plak.
  • Meng de pecannoten met 2 eetlepels honing en verdeel de helft van dit mengsel over het deeg en vouw het deeg dicht in drieën. Draai het deeg een kwart slag, druk het deeg nu weer een beetje plat en verdeel het overige pecannoten/honing mengsel weer over het deeg. Vouw het deeg nogmaals dicht in drieën en draai het deeg weer een kwart slag. Vouw voor de laatste keer het deeg in drieën en bol het deeg een klein beetje op.
  • Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
  • Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
  • Strooi na de rijstijd een beetje bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
  • Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
  • Leg het deeg, met de gevouwen kant boven, in een kom met bakpapier. Strooi er een halve eetlepel bloem over en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven, samen met de Dutch oven of braadpan erin, voor op 220˚C (boven- en onderwarmte).
  • Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het voorzichtig op het aanrecht. Bestrooi het deeg met een dun laagje bloem.
    Tip! Als je het leuk vindt kun je het brood ook insnijden. Snijd dan met een goed scherp mes een mooi patroon in de bovenkant van ongeveer een halve centimeter diep.
  • Til het deeg met bakpapier weer voorzichtig van het aanrecht en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
  • Haal na een 20 minuten de deksel van de pan en bak het brood nog 10 á 15 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft.
    Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.

Notities

Baktip 

Voor een krokante korst leg je het brood na het bakken 5 minuten op een rooster in een uitgeschakelde oven.  

Serveertip

Hou je van een beetje zoet? Dan kun je je plakje Lavendel & pecannoten desembrood besmeren met honing. Zaligggggg!
 

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

T65 bloem

Trefwoord Bloem, Desem, Desembrood, Gaia, Gaia T65, honing, kruidigbrood, lavendel, lavendelbrood, pecannoten, Zuurdesem

2 replies on “Lavendel-honing & pecannoten desembrood

  • Annelies Hijink

    5 sterren
    Heel erg lekker, de keuken ruikt nog uren heerlijk naar lavendel. Ik heb een collega beloofd dat ze morgen een sneetje krijgt om te proeven, maar het zal lastig worden wat over te houden!

    Beantwoorden
  • Gerdien

    5 sterren
    Verrukkelijk! Ik heb er gelukkig gelijk 2 gemaakt. Ik heb volkoren oberkulmer rotkorn (spelt) gebruikt als meel en in plaats van honing heb ik ahornsiroop gebruikt. Lavendel gaat zo goed samen met de ahornsiroop en de pecannoten. Ik zou alleen volgende keer niet de noten in de siroop roeren, omdat de siroop dunner is dan honing, dat maakte het lastiger om de pecannoten goed te verdelen. Ik denk dat ik dan wat water ga vervangen voor siroop bij het mengen van de ingrediënten. En als het heerlijk geurend naar lavendel uit de oven komt…zalig. Ik doop gewoon een stukje brood in de siroop en snoepen maar! Lekkerste brood ever!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin