Heb je hem al voorbij zien huppelen? De paashaas staat alweer op ons te wachten! Dit jaar maken wij het je wel erg leuk, lekker en makkelijk 😉 Met dit luxe suiker-advocaat paasbrood op basis van desem is er niemand meer in jouw huis die op zoek wil naar de paaseieren…. ze willen alleen jouw zelf gebakken brood nog! Oké… als iedereen dan heerlijk heeft gesmuld van jouw zelf gebakken creatie willen ze vast de eieren nog wel zoeken. En zo niet, dan zeg je dat je nog een paar van deze broden gebakken hebt en je ze ergens verstopt hebt. Gegarandeerd dat iedereen gaat zoeken!
Met liefde en lekkere ingrediënten
Met Pasen komen veel gezinnen, vrienden en familie bij elkaar. Een dag waarop veel thuisbakkers zich graag uitsloven en met liefde en passie wat lekkers op tafel zet. Dat snappen we! Daarom hebben we dit Luxe Suiker-Advocaat paasbrood ontwikkeld. Een heerlijk zoet en stevig brood gemaakt met Gaia T65 bloem, Demeter zuurdesem starter en Thallo parelsuiker. En dan is dit brood ook nog eens gevuld met een vulling van gele room & advocaat. En afgewerkt met een heerlijke krokante laag victoria beslag. Heerlijk toch? En typisch Pasen, vind je niet?
Deel jij mee?
We hopen natuurlijk dat jij net zo zult smullen van dit lekkere zoete paasbrood als dat wij hebben gedaan. En vooral dat je samen de mensen die je lief hebt om je heen kunt genieten van dit luxe brood. Het zou toch leuk zijn als iedereen aan tafel letterlijk zijn vingers af zou likken? Als jullie lekker hebben gesmuld. Laat je ons dan weten wat je er van vond? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Deel je die met ons via social media of hieronder?
Veel bakplezier!

Luxe suiker-advocaat paasbrood
BroodgodinIngrediënten
Ingrediënten voor het desembrood
- 300 gram Gaia T65 bloem
- 190 gram Half volle melk kamer temperatuur
- 20 gram Ongezouten roomboter gesmolten
- 80 gram Zuurdesem
- 4 gram Zout
- 125 gram Thallo parelsuiker
- 1 theelepel Kaneel poeder
Ingrediënten voor de banketbakkersroom/advocaat vulling
- 1/2 Vanille stokje
- 250 gram Melk
- 75 gram Suiker
- 2 Eidooiers
- 1 eetlepel Gaia T65 bloem
- 80 gram Advocaat
Victoria beslag
- 45 gram Witte basterdsuiker
- 45 gram Ongezouten roomboter
- 45 gram Amandelschaafsel
- 12 gram Honing
- 38 gram Slagroom ongezoet
Instructies
Instructie desembrood
- Smelt de roomboter rustig op laag vuur. Laat de roomboter niet te lang op het vuur staan maar haal haar er meteen van af wanneer je ziet dat het gesmolten is. Zo voorkom je dat het gaat verbranden.
- Meng in een kom het bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem, de melk en de gesmolten roomboter. Kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.
- Laat het deeg nu 5 minuten rusten.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg het deeg hier op een rek het deeg uit tot een grote plak.
- Verdeel nu de thallo suikerparels over het deeg en vouw het deeg dicht in drieën. Draai het deeg een kwart slag en vouw het deeg nogmaals dicht in drieën. Druk het deeg nu plat en kneed het kort zodat de suikerparels goed door het deeg verspreid zijn.
- Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
- Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 11 tot 12 uur rijzen bij kamertemperatuur. Er kan tijdens het rijzen een laagje suikerwater ontstaan, dit is niet erg en kun je er af gieten voordat je verder gaat met de volgende stap.
Instructie banketbakkersroom/advocaat vulling
- Weeg alle ingrediënten af en halveer het vanille stokje in de lengte en schraap het vanillemerg eruit. Notitie: je hoeft de advocaat nu nog niet te gebruiken.
- Breng in een pan de melk, de helft van de suiker en het vanillemerg aan de kook.
- Roer de eidooiers met de rest van de suiker in een aparte kom door elkaar. Voeg hieraan de bloem toe en roer dit goed door.
- Meng een scheutje van de warme melk bij het eimengsel en roer dit door tot een egaal mengsel.
- Schenk het eimengsel nu bij de hete melk in de pan en roer goed door.
- Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat daarna ongeveer 3 minuten garen.
- Laat de banketbakkersroom afgedekt in de pan afkoelen. Notitie: Zorg er voor dat de banketbakkersroom echt goed is afgekoeld (met de deksel op de pan!). Dit kan een aantal uur duren. Ga je er eerder mee aan de slag? Dan blijft het mengsel slap.
Victoria beslag
- Weeg alle ingrediënten voor het victoria beslag af en meng dit in een pan. Zet het vuur op matig en bak het mengsel tot het niet meer aan de wanden van de pan blijft plakken (dit duur ongeveer 3 tot 5 minuten).
- Laat het victoria beslag afkoelen en bewaar voor later in het recept.
Vervolg instructie banketbakkersroom/advocaat vulling
- Als de banketbakkersroom goed is afgekoeld (tot kamertemperatuur) kun je beginnen met het maken van de vulling. Weeg 200 gram gele room, 80 gram advocaat en 14 gram bloem af.
- Meng de banketbakkersroom samen met de advocaat door elkaar. Voeg hierna de bloem toe en meng dit tot een egaal mengsel.
- Als je een spuitzak hebt kun je je spuitzak vullen met het banketbakkersroom/advocaat mengsel. Bewaar in de koelkast.Heb je geen spuitzak? Geen probleem. Gebruik dan een boterhamzakje waarvan je voor het opspuiten een puntje afknipt.
Verder met het paasbrood
- Strooi na de rijstijd een beetje bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
- Verdeel het deeg nu in 2 gelijke delen.
- Het eerste deel druk je met de hand plat tot de grote van je dutch-oven.
- Leg het deeg in een met bakpapier beklede kom welke ongeveer even groot is als de dutch-oven.
- Verdeel met de spuitzak of een lepel het banketbakkersroom/advocaat mengsel in een cirkel op het midden van het deeg. Zorg er voor dat er aan de buitenkanten van het deeg (welke de kom raakt) zo'n 2 tot 3 centimeter vrij blijft van vulling. Notitie: het kan zijn dat je wat vulling overhoud.
- Pak het tweede deel van het deeg erbij en druk ook deze weer met de hand plat tot de grote van van je dutch-oven. Zodat deze precies over het deeg met de vulling heen past.
- Leg het deeg voorzichtig in de kom en druk de zijkanten zachtjes aan.
- Verwarm het victoria beslag nu kort wanneer deze niet meer voeibaar en werkbaar is zodat het victoria beslag straks makkelijk verdeeld kan worden.Notitie: niet te lang! Het victoria beslag mag eigenlijk niet te warm worden maar moet wel een klein beetje vloeibaar zijn.
- Verdeel het victoria beslag nu voorzichtig over de bovenkant van het paasbrood. Dit kun je doen door een beetje beslag op een vork te leggen en dit op het deeg te leggen. Verdeel met de vork voorzichtig het victoria beslag geleidelijk over het deeg. Zorg dat er overal victoria beslag zit maar dat het niet te dik belegt wordt. Notitie: het kan zijn dat je een beetje over houd.
- Dek de kom nu opnieuw goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg nu nog 4 tot 5 uur rijzen.
- Verwarm de oven 30 minuten voor het afbakken samen met de Dutch oven of braadpan voor op 180˚C (boven- en onderwarmte).
- Til het bakpapier met daarin het luxe paasbrood heel voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het brood 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
- Haal na een 20 minuten de deksel van de pan en bak het brood nog 10 á 15 minuten door zodat het victoria beslag krokant en bruin kan worden.
- Haal de pan uit de oven. Je kunt het brood het best eerst een half uurtje laten afkoelen in de pan. Laat het brood daarna zonder papier en pan afkoelen op een rek. En…. proeven maar!