Gek op zaden en pitten in je brood? Dan is het meergranen desembrood in pan recept echt iets voor jou! Want met dit recept tover jij een rijk en smaakvol brood op tafel. Wedden dat het niet bij een keer bakken blijft? Als je dit brood hebt geproefd bak je hem net als mij vast en zeker vaker 🙂
Een lekker vullend & voedend broodje
Ik ga er niet om heen draaien… Ik ben gewoon mega enthousiast over dit recept! En vind het ook niet erg om hem vaker te bakken. Want echt moeilijk is dit recept niet, lekker wel 😉 Naast dat het meergranen desembrood in pan echt een van mijn favorieten basis recepten is, is het ook een van de meest vullende en voedende broden die we tot nu toe hebben ontwikkeld. Doordat het brood namelijk is gevuld met 4 soorten zaden en heerlijke pompoenpitten bevat het meer vezels, mineralen en vitamines. Lekker gezond dus!
Een bijzondere manier om het brood te kleuren
We vonden dat een meergranen brood eigenlijk wel donker bruin hoort te zijn. Maar omdat onze voorkeur niet uit gaat naar het bakken met gebrande mout omdat dit het stofje acrylamide bevat en niet heel gezond is voor het lichaam hebben we er voor gekozen om met cacaopoeder te werken. Cacao hoor ik je denken? Ja echt! In zo’n kleine hoeveelheid dat je het niet proeft maar dat je ogen het brood toch een plaatje zullen vinden.
Deel je bakkers vaardigheden met ons!
Elk brood dat we zelf bakken en ontwikkelen delen we met trots met jou. We vinden het dan ook super leuk als jij jouw creaties met ons deelt. Deel jij je zuurdesem brood met ons? Dat kan in onze Facebook groep of op Instagram door ons te taggen en de hashtag #Broodgodin te gebruiken.

Meergranen desembrood in pan
BroodgodinIngrediënten
- 300 gram Gaia T65 bloem
- 50 gram Athene volkoren T150 meel
- 50 gram Zeus roggemeel
- 60 gram Zuurdesem
- 7 gram Zout
- 270 gram Water (koud)
- 50 gram 4 Zadenmix (en een beetje als decoratie)
- 1 handvol Pompoenpitten (en optioneel wat extra voor door het deeg indien gewenst)
- 5 gram Cacao poeder
Instructies
- Meng in een kom het bloem, de zadenmix, optioneel een kleine hoeveelheid pompoenpitten en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schep hierin het zuurdesem.
- Voeg het water toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine op de middelste stand.Let op! Het deeg kan wat slapper zijn dan je gewend bent. Dit klopt. Voor dit brood is wat extra vocht nodig i.v.m. de zaden die extra vocht opnemen tijdens het rijsproces.
- Bestrijk de binnenkant van een kom met een beetje olie en leg daarin het deeg.
- Dek de kom goed af met een deksel of plastic folie. Laat het deeg 15 tot 18 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de kamertemperatuur. Is die warmer dan 20 graden dan laat je het deeg korter rijzen, bij een lagere temperatuur langer.
- Strooi na de rijstijd bloem op het aanrecht zodat je het deeg er op kunt leggen. Houd de kom schuin en maak het deeg voorzichtig los. Wees hierbij zo lief mogelijk voor je deeg, voor het meest luchtige eindresultaat.
- Pak de randen één voor één vast, rek ze een beetje en duw de randen voorzichtig vast in het midden. Doe dit totdat je een deegbal hebt. Zie het filmpje.
- Leg op een plat bord 1 flinke hand vol met de zadenmix en een halve hand pompenpitten. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en dep de bovenkant van het deeg in de mix met zaden en pitten zodat de gehele bovenkant bedekt is met de zaden en pitten mix,
- Leg het deeg, met de zaden en pitten naar boven gerichr in een kom met bakpapier en dek de kom weer af met deksel of plastic folie. Laat het deeg nu 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor samen met de Dutch oven of braadpan er in op 220˚C (boven- en onderwarmte).
- Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch oven of braadpan. Laat het 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan.
- Haal na 20 minuten de deksel van de pan en bak het brood nog 15 á 25 minuten door totdat het een goudbruine korst heeft. Let op dat de zaden en de pompoenpitten niet verbranden.Haal de pan uit de oven. Laat het brood zonder papier en pan een kwartiertje afkoelen op een rek.
One reply on “Meergranen desembrood in pan”
Rosemarie
Ik vind het prima als het brood niet donker is en maak hem zonder cacao. Erg lekker.