Paasbrunch Suikerbrood recept

Suikerbrood recept

Heerlijk Pasen!

Wat is er lekkerder bij de paasbrunch dan een heerlijk warm en vers gebakken suikerbrood, niks toch? Dat vinden wij nou ook! Daarom hebben we voor deze Pasen een heerlijk suikerbrood recept gemaakt waarvoor je niet de deur uit hoeft. Je bakt hem namelijk helemaal zelf! Gewoon in je pyjama.

Suikerbrood recept in een Dutch-oven?

We bakken dit brood, net als de meeste andere broden op onze site, in een dutch-oven, dit is de Engelse benaming voor de Hollandse gietijzeren braadpan. ‘Waarom niet gewoon in een broodblik?’ Hoor ik je denken? Nou, het grootste voordeel van een braadpan bij het bakken van Suikerbrood, is dat er een deksel op kan. Daardoor kan de stoom die ontstaat tijdens het bakken van het brood niet weg en hierdoor wordt je broodje extra mals van binnen. Dat wil je toch?

Tijdens de laatste 15 minuten van het bakproces is het wel belangrijk om de deksel even van de pan te halen, zo zorg je er voor dat je een lekker krokant korstje aan het brood krijgt en bovendien geeft het jouw brood die onweerstaanbare goudbruine kleur. Wie kan daar nou van af blijven…

De juiste ingrediënten

Voor het maken van het lekkerste suikerbrood is het belangrijk om te beginnen met de lekkerste, en de beste, ingrediënten! Daarom werken we in dit recept met de volgende ingrediënten:

De bloem: hiervoor gebruiken we Gaia T65 dit is een bloem met voldoende draagkracht. Hierdoor krijg je een soepel en veerkrachtig deeg waardoor het suikerbrood goed luchtig wordt. 

De suiker: in dit recept maken we gebruik van Thallo parelsuiker. Het is belangrijk dat je het juiste formaat parelsuiker gebruikt om suikerbrood mee te bakken. Te klein lost op in je deeg en te groot zorgt voor gaten in het brood. Daarom hebben wij het perfecte formaat alvast voor je geselecteerd.

 

Suikerbrood recept

Paasbrunch Suikerbrood recept

Broodgodin
Wat is er lekkerder bij de paasbrunch dan een heerlijk warm en vers gebakken suikerbrood, niks toch? Dat vinden wij nou ook!
Bereidingstijd 15 minuten
Rijs/baktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang brunch, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 453 kcal

Ingrediënten
  

  • 300 gram Gaia t65 bloem
  • 190 gram half volle melk (kamertemperatuur)
  • 20 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 8 gram gedroogde gist
  • 4 gram zout
  • 125 gram parelsuiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies
 

  • Smelt de roomboter en meng deze met de rest van de ingrediënten behalve de suiker en kaneel. Kneed vervolgens 5 minuten met de machine, of 10 minuten met de hand tot een elastisch deeg.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten en meng vervolgens de parelsuiker gemengd met kaneel door het deeg. (Zie de instructie video)
  • Laat het deeg nu in een afgedekte kom 45minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • Leg het deeg nu op een met bloem bestoven werkblad en sla het plat. Maak er vervolgens een bal van. (Zie de instructie video)
  • Leg een vel bakpapier in een braadpan/Dutch-oven en laat het deeg met de gevouwen kant naar onder in de pan zakken, dek af met de deksel en laat nogmaals 1 uur en 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • Verwarm na 1 uur en 25 minuten van de rijstijd de oven voor op 200 °C
  • Bak het brood eerst 20 minuten met deksel. Haal vervolgens de deksel van de pan en bak nog 5 tot 15 minuten tot het brood goudbruin is.
  • Til het Suikerbrood na het bakken aan het bakpapier uit de Braadpan/dutch-oven en leg hem op een rooster. Strijk de bovenkant in met gesmolten roomboter en laat hem afkoelen.

Notities

Niet alles op?

De kans dat dit suikerbrood niet in een keer op gaat is piep klein, dat weten we. Mocht het je toch per ongeluk gebeuren dat er een plakje over blijft dan is een Suikerbrood-wentelteefje misschien wel een van de lekkerste dingen die je ooit hebt geproefd!
 
Meng een half ei, een zakje vanille suiker, een snuf gemalen kaneel en 125 milliliter melk door elkaar. Verwarm vervolgens een klontje roomboter in een koekenpan. Haal een plak suikerbrood door het mengsel en bak deze ongeveer 2 minuten per kant.
Eetsmakelijk!
 

Ingrediënten

Parelsuiker: broodgodin.nl/product/parelsuiker/not-found
 

T65 bloem

Wij gebruiken T65 bloem voor dit recept. Dit is bloem waarvan het graan in Frankrijk groeit. Frankrijk heeft een landklimaat, wat beter is voor het eiwitgehalte in bloem. Nederland heeft een zeeklimaat en dat verzwakt de bloem. Daardoor is Nederlands bloem geschikter voor koekjes en Frans bloem, zoals T65, geschikter voor brood. Het eiwitgehalte in het bloem zorgt er namelijk voor dat je brood luchtiger kan worden.
Trefwoord Bloem, Boter, Gaia, Gist, kaneel, Melk, parelsuiker, roomboter, suikerbrood, T65, Zout

2 replies on “Paasbrunch Suikerbrood recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin