Ontvang jouw eigen zuurdesemstarter en begin het desemsprookje. De producten van Broodgodin zijn afkomstig uit Frankrijk of Limburg en worden verpakt met zorg bij de Zilvermeeuw 2. ~Bestellingen worden binnen vier dagen thuis bezorgd.~

Appel desembrood recept

Appel desembrood recept

Appel desembrood recept.

Met het recept appel desembrood zet je zonder al te veel moeite een brood op tafel waar je u tegen zegt. De beste manier waarop ik dit brood kan omschrijven is ‘comfortabel’. Een plakje zo even tussen door, een momentje rust. Dat heerlijk zoete van de rozijnen, fris zure van de gaar gebakken appel en de textuur en smaak van lekker sappig volkoren brood met kaneel! En o ja, dan het beste deel niet te vergeten; de geur wanneer hij uit de oven komt.

 

Appeltje voor de dorst?

Hé, hé, niet echt natuurlijk. Eerder een appeltje voor de trek in dit geval. Zonder appel geen appeldesem brood toch? Maar welke appel is het beste… In het recept raden we je aan om voor een fris zure appel te gaan, bijvoorbeeld Pink Lady of Goudreinet. Maar als je toevallig alleen zoete appeltjes in je fruitschaal hebt liggen is dat ook helemaal goed. Het geeft het brood juist iets meer van ‘jou’ wanneer je de ingrediënten een beetje naar je hand zet. Doe dat dan ook lekker, experimenteer, leer en dan zie je vanzelf wat werkt en wat niet.

 

Sharing is caring

Dit is nou echt een brood dat je gaat delen. Niet omdat je dat zo graag wilt, het liefst eet je hem natuurlijk helemaal zelf op. Maar ja, zodra de geuren van het bakken jouw huis vullen, zie dan maar eens dat je huisgenoten niet even komen kijken wat voor lekkers jij aan het uitspoken bent. Nou ja, dan toch maar delen. En dat is eigenlijk ook niet zo erg, al het goede in het leven beleef je namelijk samen. En als je dan toch aan het delen bent, zet dan ook even een lekker potje roomboter op tafel. Gratis tip van Daniël. 😉

Veel plezier met bakken en deel smakelijk.

Appel desembrood

Appel desembrood recept

Broodgodin
Dit appel desembrood is in één woord omschreven, super comfortabel. Het fris zure van de appel, zoete van de rozijnen en het sappige volkoren deeg met kaneel. En niet te vergeten de heerlijke geur. Geniet er samen van!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 min
Rijs/baktijd 13 uur
Totale tijd 13 uur 30 min
Gang Bijgerecht, brunch, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Frans, Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 506 kcal

Ingrediënten
  

  • 50 gram Athene volkorenmeel (deeg 1)
  • 40 gram water (deeg 1)
  • 30 gram zuurdesem (deeg 1)
  • 400 gram Athene volkorenmeel (deeg 2)
  • 340 gram water ± 20 graden Celsius (deeg 2)
  • 7 gram zout (deeg 2)
  • 1 fris zure appel
  • 140 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies
 

  • Meng in een kleine kom of bakje de ingrediënten van deeg 1. Dek de kom af met een deksel of plastic folie en laat het deeg 8 tot 16 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Wel de rozijnen een half uurtje in handwarm water. Giet ze vervolgens in een zeef en spoel af met koud water.
  • Meng in een ruime kom 'deeg 1' met de ingrediënten van 'deeg 2'.
  • Schil en snijd de appel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm en meng deze met de kaneel. Kneed ze samen met de rozijnen door het deeg totdat alles gelijk verdeeld is.
  • Dek de kom af en laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Rek het deeg zoals in de instructievideo, laat het vervolgens afgedekt nogmaals 2 uur rijzen.
  • Strooi flink wat bloem op het aanrecht en vorm het deeg tot een bol. Volg hiervoor de de instructievideo.
  • Leg een vel bakpapier in een kom. Laat het deeg met de gevouwen kant naar onder in de kom zakken. Dek de kom af en laat het deeg 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plek van ongeveer 30 ˚C, of zet het deeg in de koelkast en laat het 10 tot 24 uur rijzen.
  • Plaats een Dutch-oven of braadpan (Ø 20 tot 26 cm) in de oven en verwarm deze voor op 250˚C.
  • Strooi of wrijf een beetje bloem over de bovenkant van het deeg. Snijd daarna met een scherp mes een kruis in het deeg van ongeveer een halve centimeter diep.
  • Til het bakpapier met daarin het deeg voorzichtig uit de kom en leg het in de voorverwarmde Dutch-oven. Zet de pan terug in de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 210 ˚C.
  • Haal na een kwartier de deksel van de pan en bak het brood nog 20 tot 30 minuten. Het brood is goed wanneer het een goudbruine korst heeft. Haal de pan uit de oven en til het brood er voorzichtig uit. Laat het afkoelen op een rek en smullen maar!

Notities

Ingrediënten

Demeter zuurdesem starter

Heb je nog geen zuurdesem? Bij elke bestelling krijg je een gratis Demeter zuurdesem starter opgestuurd, zodat jij gemakkelijk je eerste zuurdesem kan starten!
 

Athene volkorenmeel

Wij gebruiken ons eigen Athene volkorenmeel voor dit recept. Dit is meel soort waarvan het graan in Frankrijk groeit. Frankrijk heeft een landklimaat, wat beter is voor het eiwitgehalte in bloem. Het eiwitgehalte in het bloem zorgt er voor dat je brood luchtiger kan worden.
Trefwoord appel, Athene, Bloem, Desem, Desembrood, Desemcultuur, kaneel, meel, volkoren, Zout, Zuurdesem, Zuurdesembrood

Gerelateerde producten

Zoek je meer inspiratie? Lees hier verder

One reply on “Appel desembrood recept

  • Diana Hakkert

    5 sterren
    Nadat ik een paar keer het heerlijke desem brood uit de pan heb gemaakt, was het tijd voor dit desem appel/ rozijnenbrood. Het was echt heerlijk. Eten met roomboter en oude kaas. Héél lekker. Volgende keer ga ik er nog noten door heen vouwen. Moet kunnen denk ik.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Broodgodin